Põhjapoolkeral saab näha tähesadu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Astronoomide sõnul peaksid kosmosehuvilised põhjapoolkeral pilgud taevasse heitma, kuna kätte on jõudnud meteoorivoolu ehk tähesaju aeg.

Tegemist on perseiidide tähesajuga, mille tipphetk on 12. augustil. Kuid see meteoorivool on vaadeldav ka juuli lõpus ning 8. – 14. augusti vahel, kirjutab msnbc.msn.com.

Perseiidide meteoorivool on saanud oma nime Perseuse tähtkujult, kus asub meteoorivoolu radiant ehk koht taevasfääril, kust meteoorid näivad tulevat.

Perseiidid pärinevad Swifti-Tuttle'i komeedi orbiidil asuvast Perseiidide pilvest. Tähesadu saab vaadelda ajavahemikul, mil Maa läbib selle komeedi orbiidi.

Meteoorivool on öösel selge ilmaga nähtav idakaares horisondist umbes 30-kraadise nurga all.

Swift-Tuttle'i komeedi orbiidi asendi tõttu on perseiidid jälgitavad peamiselt põhjapoolkeral.

Astronoomide sõnul on perseiidid kõige paremini nähtavad enne päikesetõusu, mitte pärast päikeseloojangut.

Kui suur perseiidide langemissagedus sel aastal on, ei osatud ennustada. Varasematel aastatel on sageduseks olnud umbes 20 meteoori tunnis.

Meteoor on Maa atmosfääri sattunud meteoorkeha poolt põhjustatud valgus-, heli-, elektri- jm. nähtuste kompleks. Kui keha põlemise jääk langeb maale, nimetatakse seda meteoriidiks.

Kui meteoorkeha atmosfääri allosa tihedates kihtides puruneb, võivad meteoriidid langeda meteoriidisajuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles