Rekordkuumus ei tõesta kliima soojenemist

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Jääaeg on tulekul! Kes veel usuks kliima soojenemist? Kõigest pool aastat tagasi olid need peamised jututeemad, kui meil tuli hakkama saada erakordselt lumerohke ja külma talvega.

Erakordse talve järel kuuleme me aga igapäevaselt kuumarekorditest.

Meteoroloog Jeff Mastersi teatel on sel suvel juba üheksas riigis registreeritud kõigi aegade kuumarekordid. 26. mail mõõdeti Pakistanis 53,5 kraadi Celsiust, 11. juulil tõusis Venemaal temperatuur 44 kraadini, vahendab Tartu ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator New Scientisti.

Kui need kuumarekordid saavad ametlikult kinnitatud, siis on meil tänavu tegu aastaga, mil püstitatakse rohkem kuumarekordeid kui eal varem.

Kuid rekordkuumus ei tõesta, et kliima soojenemine on tõepoolest käes. Täpselt samamoodi, nagu erakordselt karm talv ei tõesta, et kliima on jahenemas, ei tõesta üksik kuumalaine veel, et maailma kliima on soojenemas.

Lisaks ei saa rääkida kliima soojenemisest üleilmselt, sest Lõuna-Ameerikas on erakordsed külmad nõudnud kümnete inimeste elu.

Kuid erinevad mõõtmisasutused, mis panevad kokku globaalsete temperatuuride keskmisi, on siiski teatanud, et ookeanide pinnatemperatuurid on tõusnud rekordilisel kõrgeks, selliseid pole mõõdetud sellest ajast peale, kui mõõtmisi alustati.

USA Ookeani ja Atmosfääri Administratsiooni andmeil oli juuni järjestikku juba neljas rekordiliselt soe kuu. NASA andmeil on viimase 12 kuu keskmised temperatuurid olnud kõigi aegade kõrgeimad.

Kuuma ilma põhjus on El Niño, ilmastikunähtus Vaikses ookeanis, mille ajal suur kogus ookeanisse talletunud soojust kandub atmosfääri - tavaliselt mõõdetaksegi rekordilisi ookeanipinna temperatuure just El Niño ajal.

Kuid viimase El Niño puhul ei saa rääkida, et see nähtus oleks olnud eriti võimas. Veel üks lisategur: päike soojendab maad praegu vähem kui eelmistel kümnenditel, sest päikese aktiivsus on madalseisus. See aga tähendab, et atmosfääris kasvanud süsihappegaasi kogused koos keskmise tugevusega El Niñoga on see põhjus, miks praegu valitseb selline palavus.

Nüüd on algamas El Niño vastand La Niña, mille ajal seotakse atmosfäärist soojust Vaiksesse ookeanisse, sellega koos langevad ka ookeanide pinnatemperatuurid. Kuid kui järgmisel korral satuvad kokku El Niño ja kõrge päikeseaktiivsus, siis võib taas näha kuumarekordite purunemisi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles