Aastaks 2050 jõuavad masinad inimestele järele

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei otsis Kuressaare noormehe kodust arvutit. Foto on illustratiivne.
Politsei otsis Kuressaare noormehe kodust arvutit. Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Inteli tehnoloogiajuht Justin Rattner jagas Inteli arengufoorumil ettevõtte visiooni, mille järgi on aastaks 2050 masinad oma oskustelt jõudnud inimvõimetele lähedale.


Rattner vihjas, et inimkonda ootavad ees muutused sotsiaalses keskkonnas, robootikas ja arvutite võimekuses tajuda ümbritsevat keskkonda. Need arengud võivad kohale jõuda oluliselt varem, kui maailm seda oodata oskab. Inteli uurimiskeskustes otsitakse juba täna võimalusi inimese ja masina ühendamiseks.

«Oleme arenenud rohkem kui keegi oleks osanud 40 aastat tagasi ennustada,» ütles Rattner. «Arvatakse isegi, et oleme jõudnud punkti, kus tehnoloogiline areng kiireneb oluliselt ja hetk, kus arvutitel või robotitel on inimestele sarnased oskused, ei pruugigi väga kaugel olla.»

Kaugel ei ole ka aeg, kus näiteks sülearvutiga lennujaama terminali astudes laetakse selle aku juhtmevaba tehnoloogia abi kasutades automaatselt täis. Inteli uurimiskeskustes arendatakse juhtmevaba elektri kontseptsiooni, mida demonstreeris ka Rattner. Ta pani põlema 60 vatise elektripirni, ühendamata seda ühegi juhtme või pistikuga. Sama suurest energiahulgast piisaks probleemideta mistahes sülearvuti laadimiseks.

Juhtmevaba elektrienergia efektiivse ja ohtu transpordi tehnoloogia põhineb paarisresonaatoritel, mis võtavad vastu kindlal sagedusel saadetud elektrienergiat. Sarnasel efektil põhineb ka võimalus treenitud häälega klaasi purustada. Juhtmevaba laadimise tehnoloogia laeb sülearvuti energiat saatva resonaatori mõjupiirkonda sattudes täis täiesti märkamatult.

Täna on tehnoloogia arendamisel veel mitmeid kitsaskohti, kuid Inteli teadlased loodavad, et varsti vabastatakse Inteli tehnoloogial põhinevad sülearvutid juhtmetest lõplikult.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles