Maailma suurim digikaamera seirab Maad ohustavaid asteroide

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus teleskoop hoiab n.ö silma peal Maad ohustavatel asteroididel.
Uus teleskoop hoiab n.ö silma peal Maad ohustavatel asteroididel. Foto: SCANPIX

Läinud kuul hakkas regulaarselt tööle maailma suurimaks digikaameraks nimetatud teleskoop PS1. See seirab meie planeeti ohustada võivaid asteroide ja teeb pilte, mille väljatrükk võiks katta pool korvpalliväljakut.

PS1 asub Hawaiil uinunud Haleakala vulkaani tipus ja teeb täisvõimsusel töötades taevast skaneerides iga päev sadu kõrgresolutsiooniga fotosid kosmosekividest ja ebatavalistest kosmosenähtustest, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

PS1 on loodud kaardistamaks maalähedasi asteroide, mille mõõtmed jäävad vahemikku 300-1000 meetrit. Taolise suurusega asteroididest väiksemad on võimelised tekitama Maal regionaalseid katastroofe, kuid suuremad mõjutama ka kogu planeeti.

Teleskoobi seni edastatud andmeid uurinud Harvard-Smithsoni astrofüüsika keskuse professori Edo Bergeri sõnul on tegemist hetkel parima varajase hoiatussüsteemiga.

Teleskoop kogub igal öösel andmeid mahus, mis täidaks tuhat DVD-d ning kaardistab kuu ajaga ühe kuuendiku taevast. Samuti on selle teleskoobi abil võimalik näha varasemate jälgimisseadmetega võrreldes kümme korda ähmasemaid objekte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles