Kleopatra valis maomürgi asemel oopiumi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kleopatra VII
Kleopatra VII Foto: Wikipedia.org

Vana-Egiptuse viimane hellenistlik valitseja Kleopatra VII ei pruukinud surra kobrahammustuse tagajärjel, nagu siiani teada on.

Saksa teadlaste väitel tappis Kleopatra end 30. aastal eKr. mürgijoogiga, mis koosnes oopiumist ja koniinist, kirjutab Daily Telegraph.

«Kleopatra kohta käivates kirjutistes on, et ta oli kiire surma pooldaja. Selle tõttu on ebatõenäoline, et ta valis enda jaoks aeglase ja piinarikka surma,» selgitas Trieri ülikooli ajalooprofessor Christoph Scheafer.

Ajaloolase sõnul tahtis kuulus kuninganna siit ilmast lahkuda nii, et temast jääks maha legend ja selle tõttu võisid ta kaasaegsed hakata levitama jutte kobrahammustusest.

Kleopatra segatud mürgikokteil oli sel ajal populaarne viis enesetapp teha. Oli teada, et see tapab valutult poole tunniga. Kobrahammustuse tagajärjel võis aga päevi hinge vaakuda.

Kleopatra VII (69 – 30 eKr.) oli Egiptuse kuninganna 51 – 30 eKr. Võideldes ülemvõimu pärast oma venna Ptolemaios XIII, sai ta Rooma valitseja  Julius Caesari toetusel tegelikuks valitsejaks. Tal oli Caesariga poeg Caesarion (Ptolemaios XV). Aastast 41. eKr. sai Kleopatra liitlaseks Rooma väejuht Marcus Antonius, kellega ta abiellus 37. aastal eKr.

Kui nad aga Octavianuselt lüüa said, tegid Kleopatra ja Marcus Antonius enesetapu. Pärast seda liideti Egiptus Roomaga.

Oopium (lad < kr opion «magunamahl») on unimaguna valmimata kupardest saadav kuivatatud piimmahl, mis sisaldab uimastavaid aineid – 10 – 16 protsenti morfiini ja 0,7 – 2,5 protsenti kodeiini.

Koniini leidub mürkputke mahlas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles