Vihmametsade mahavõtmise ja malaaria vahel on seos

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihmametsade mahavõtmise ja malaaria vahel on seos
Vihmametsade mahavõtmise ja malaaria vahel on seos Foto: SCANPIX

USA Wisconsini ülikooli teadlaste tehtud uuring näitas, et Amazonase vihmametsade maharaiumise tõttu ei kannata ainult looduskeskkond, vaid see on kahjulik ka inimeste tervisele.

Teadlased avastasid vihmametsade hävitamise ja malaaria leviku vahel seose, kirjutab AFP.

Uurijad võrdlesid Brasiilia Amazonas osariigi aladest tehtud satelliitfotosid ja sealsete elanike terviseandmeid. Andmed olid väga täpsed, kuna GPSi abil oli ka haiguste all kannatavate inimeste elukoht kindlaks tehtud.

Tulemused näitasid, et enamik malaariasse haigestumise juhtumitest oli metsa mahavõtmise lähipiirkonnas.

1997. – 2001. aastani kadus piirkonnast 4,2 protsenti vihmametsast, samas aga kasvas malaariasse haigestumine 50 protsendi võrra.

Uuringut juhtinud Sarah Olsoni arvates loob vihmametsade raie malaariat levitavale Anopheles darlingi sääsele ideaalse elukeskkonna. Ka kaevandused, kalakasvandused ja tammid soodustavad selle säässe levikut.

Uurijad hoiatasid, et keskkonnamuutuse tendentsi jätkudes võib malaariasääsk saada seal domineerivaks putukaks ning teised, kahjutud putukaliigid võivad välja surra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles