Meestele määratakse rangemaid karistusi kui naistele?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meestele määratakse rangemaid karistusi kui naistele?
Meestele määratakse rangemaid karistusi kui naistele? Foto: SCANPIX

Rootsis Stockholmi ülikoolis tehtud uuring väidab, et sugu võib karistuse määrmisel olulist rolli mängida.

Psühholoog Angela Ahola sõnul võidakse meestele sama kuriteo eest määrata rangem karistus kui naistele, kirjutab Dagens Nyheter.

Ahola uuris, kas kohtu alla antute sugu ja välimus mängisid karistuse määramisel rolli.

Esimeses uuringus palus psühholoog psühholoogiaüliõpilastel analüüsida erinevate kuritegude raskusastmeid. Siis anti neile fotod, millel olid nendes kuritegudes kahtlustatavad.

Teises osas kaasas Ahola politsei ja prokurörid, kohtunikud ning juuraüliõpilased. Ka neil paluti kuritegusid analüüsida ning nad said nii kurjategijate kui ka ohvrite fotod.

Uuringu kolmas osa käsitles, kas aja möödumine mõjutab karistusotsuseid.

«Psühholoogiaüliõpilastega tehtud uuring näitas, et meeskahtlusalustele taheti määrata rangemaid karistusi,» selgitas psühholoog.

Kohtuasjatundjatega tehtud katse paljastas, et kohtunikud määravad tõenäoliselt karmima karistuse oma sugupoole kui vastassugupoole kahtlusalusele.

Prokurörid, politseinikud ja juuraüliõpilased määrasid meestele karmima karistuse kui naistele.

Ka aja kulumine on meeskahtlusaluste vastu. Meeste karistused muutusid esialgselt antud karistustest 1 – 3 nädala järel karmimaks. Naiste juures seda ei täheldatud.

Tavapärasest erinev või ebameeldiv välimus tõi kahtlusalusele samuti karmima karistuse. Kuid välimus ei mänginud siiski nii suurt rolli kui sugu.

Ahola sõnul saab tulemuste põhjalt järeldada, et eelarvamused mõjutavad kohtu tööd ja otsuste langetamist.

«Sama asi kehtib ka mitmetel teistel elualadel. Meeste puhul peetakse kuriteo sooritamist tihtipeale normaalseks käitumiseks, siis sellised naised tembeldatakse hulludeks ja ebanormaalseteks,» selgitas uurija.

Ahola sõnul on kohtus ette tulnud, et naisele määratakse psühhiaatriline uuring, samas kui mehele langetatakse karistus ilma uuringuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles