Kliimamuutus võib tappa viiendiku sisalikest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliimauutus võib tappa viiendiku sisalikest. Fotol Fircifer lateralis
Kliimauutus võib tappa viiendiku sisalikest. Fotol Fircifer lateralis Foto: SCANPIX

Asjatundjate arvates võib kliimamuutuse tõttu välja surra viiendik sisalikest ning see toob kaasa tagasipöördumatuid muutusi ökosüsteemides.

Hiljuti tehtud uuring näitas, et sisalikud on kliimamuutuse suhtes kõige tundlikum loomaliik, vahendab mt3.fi väljaannet Science.

«Sisalikud toituvad putukatest, samas on nad ise saagiks lindudele ja madudele. Nende väljasuremine jätab toiduahelasse augu ning kõigutab looduslikku tasakaalu,» selgitasid zooloogid.

Kliima soojenemine tõstab nende kõigusoojaste loomade kehatemperatuuri. Selle tagajärjel võivad nad nii loiuks muutuda, et ei pruugi olla võimelised isegi enam saaki püüdma.

Loiuks muutunud loomad ei pruugi tahta ka paarituda ning väljasuremise ahel on käivitunud.

Sisalikulised (Laecertilia) on maismaaroomajad, kellel on selgesti eristatav pea-, kere-, ja sabapiirkond. Sõltuvalt liigist on sisalike pikkus neli sentimeetrit kuni kolm meetrit. Suurim sisalik on komodo varaan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles