Postimees teeb otseülekande Jaak Kikase loengust «Füüsika muudab maailma»

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees toob teisipäeval algusega kell 16 lugejateni Tartu Ülikooli Füüsika Instituudi direktori Jaak Kikase loengu «Füüsika muudab maailma».

«Õige väikeste asjadega tegeleva kõrgete energiate füüsika ja füüsikaharude vahel, mis tegelevad suuremõõtmeliste nähtustega Maakera mõõtmetest kuni Universumi kui tervikuni välja, laiub põnev, mitmekesine ja rakenduste poolest ülimalt kasulik füüsika valdkond – kondensaine (tihkaine) füüsika,» tutvustab Kikas.

«See «keskmine füüsika» ongi loengu teemaks. Jutuks tulevad nanotorud, optilised metamaterjalid, uudsed ülijuhid jt kõrgtehnoloogilised materjalid ning nende rakendused. Räägime aga ka sellest, mida põnevat pakub füüsikutele selline igapäevane materjal nagu paber või mida huvitavat on nad leidnud liivakastist. Pisut peatume ka Tartu Ülikooli füüsikute ja materjaliteadlaste tegemistel.»

2009. aastal tunnistati Kikas Eesti parimaks teaduse populariseerijaks. Ta on pidanud üle saja teadust ja tehnoloogiat tutvustava avaliku loengu; loonud Materjalimaailma - virtuaalne materjalikogu, mis sisaldab üle 200 eksponaadi. Jaak Kikas on Eesti koolinoorte füüsikaolümpiaadi žürii kauaaegne esimees; Eesti võistkonna juht iga-aastastel rahvusvahelistel füüsikaolümpiaadidel. Olulise panuse on Kikas andnud ka teaduskeskus AHHAA arengusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles