Arktika viimase sajandi suvine temperatuur võib olla 120 000 aasta kõrgeim

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jää Baffini saare lähedal.
Jää Baffini saare lähedal. Foto: SCANPIX

Viimase sajandi jooksul Ida-Kanada Arktika-alal mõõdetud suve keskmine temperatuur on kõrgem kui ükskõik millisel sajandil möödunud 44 000 või isegi 120 000 aasta jooksul, selgus väljaandes Geophysical Research Letters avaldatud uuringust.

Colorado Boulderi ülikooli teadlaste uuring on esimeseks kindlaks tõestuseks sellest, et Arktika Ida-Kanada alal ületab praegune soojus pärastjääaja algusperioodi jooksul püstitatud haripunkti, kus talvisel pööripäeval jõudis maale 9 protsenti rohkem päikeseenergiat kui praegu, vahendas ERRi teadusportaal.

Nelja erineva liustikult korjatud sambla radiosüsiniku meetodi abil dateerimine näitas, et need pole looduses leiduvatele elementidele näinud vähemalt 44 000 – 51 000 aastat, kuna seda meetodit saab kindlalt usaldada ainult umbes viimase 50 000 aasta suhtes ja enne seda perioodi valitses Maal jääaeg, siis arvavad teadlased, et Kanada Arktikas pole nii kõrge temperatuur olnud ligi 120 000 aastat.

Selleks, et taastada Baffini saarel enam kui 50 000 aastat tagasi valitsenud kliimat, kasutasid teadlased varasematest uuringutes kasutatud andmeid Gröönimaa jääkihi jääsüdamiku kohta, sellest selgus, et viimati võis suvine temperatuur olla Arktikas nii soe umbes 120 000 aastat tagasi, mil lõppes viimane jääaja vaheline periood.

Teadustööst selgus ka, et Kanada Arktika suvine temperatuur langes umbes 5 kraadi võrra 5000–100 aastat tagasi ehk ajal, mis hõlmas ka 1275.–1900. aastal valitsenud nn väikest jääaega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles