Tõugud suhtlevad jalgade abil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõugud suhtlevad jalgade abil
Tõugud suhtlevad jalgade abil Foto: SCANPIX

Kanada Carletoni ülikooli zooloogid avastasid, et tõukude omavahelisel suhtlemisel mängivad tähtsat rolli nende jalad.

Tõugud tekitavad lehe pinnal edasi liikudes jalgadega erinevaid helisid, kirjutab BBC.

Kui lehel on kaks tõuku, kellest üks on «omanik» ja teine «sissetungija», siis on esimene võimeline teisele ütlema, et mingu minema, ilma et ta peaks ala pärast võitlusse asuma.

«Tõugud on väga huvitavad. Neil on keerulised vibreerivad signaalid, mis tekitatakse jalgade küljes olevate karvade abil, kui need vastu taimelehe pinda hõõrduvad,» selgitas teadlane Jayne Yack.

Teadlaste sõnul suhtlevad peaaegu kõik tõuguliigid jalgade abil, kuid mõned liigid jätavad endast maha ka niinimetatud hoiatusaineid  ja -lõhnu.

«Arenenumad tõuguliigid kasutavad vaenlase puhul kommunikatsiooni ja hoiatust. Primitiivsemad seevastu on valmis sissetungijat ründama. Viimased võivad üksteist isegi tappa,» lisas Yack.

Ta jätkas, et evolutsiooni käigus arenes tõukudel välja konflikte ilma võitluseta lahendamise oskus.

«Jalgade abil tehtavate rituaalsete signaalidega hoitakse lihtsalt verevalamine ära. Arenenumat liiki tõugud suudavad konflikti lahendada tsiviliseeritumal viisil,» selgitas uurija.

Teadlaste sõnul kasutavad veel mitme teise liigi esindajad suhtlemiseks jalgu.

«Põhja-Ameerika kõrbetes elav näriline kängururott suhtleb samuti jalgadega, trummeldades neid vastu maad. Härjad aga kraabivad sõrgadega maapinda, andes sellega sõnumeid edasi,» nentis teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles