Teadlased avastasid soolebakteritest geeni, mis aitab traditsioonilist Jaapani rooga sushit seedida.
Teadlased leidsid jaapanlaste soolebakteritest «sushi geeni»
Selle geeniga bakterid on jaapanlaste soolestikus olemas, kuna nende toidulaual on pidevalt suures koguses kala ja kalasaadusi, kirjutab The Telegraph.
Kuid ameeriklastele tehtud uuring näitas, et nende soolestiku bakteritel «sushi geen» puudub.
Teadlaste arvates võis see geen tekkida merevetikate tõttu.
Jaapanis tarbitakse palju sushit, mis on tihtipeale keeratud merevetikatesse. Sellise koosluse puhul satuvad kokku mitmed bakteriliigid. Uurijate arvates võisid selle segunemise tagajärjel tekkida uued bakteriliigid, millel on kalatoodete seedimist hõlbustav geen.
«See uuring andis vihje, kuidas meie soolestikus olevad bakterid võisid tekkida ja areneda. Mida me sööme ja kuidas toit valmistatud on, mõjutab meie seedeorganite mikrofloorat,» lausus Pariisis Pierre ja Marie Curie ülikooli uurija Mirjam Czjzek.
Ajaloolaste andmetel on jaapanlased sushit söönud alates 8. sajandist.