Teadlased leidsid jaapanlaste soolebakteritest «sushi geeni»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sushi
Sushi Foto: SCANPIX

Teadlased avastasid soolebakteritest geeni, mis aitab traditsioonilist Jaapani rooga sushit seedida.

Selle geeniga bakterid on jaapanlaste soolestikus olemas, kuna nende toidulaual on pidevalt suures koguses kala ja kalasaadusi, kirjutab The Telegraph.

Kuid ameeriklastele tehtud uuring näitas, et nende soolestiku bakteritel «sushi geen» puudub.  

Teadlaste arvates võis see geen tekkida merevetikate tõttu.

Jaapanis tarbitakse palju sushit, mis on tihtipeale keeratud merevetikatesse. Sellise koosluse puhul satuvad kokku mitmed bakteriliigid. Uurijate arvates võisid selle segunemise tagajärjel tekkida uued bakteriliigid, millel on kalatoodete seedimist hõlbustav geen.

«See uuring andis vihje, kuidas meie soolestikus olevad bakterid võisid tekkida ja areneda. Mida me sööme ja kuidas toit valmistatud on, mõjutab meie seedeorganite mikrofloorat,» lausus Pariisis Pierre ja Marie Curie ülikooli uurija Mirjam Czjzek.

Ajaloolaste andmetel on jaapanlased sushit söönud alates 8. sajandist.

Tagasi üles