Suri koduarvutite isa Ed Roberts

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1997. aasta aprillis tehtud fotol poseerib esimese kaubanduslikult eduka koduarvuti loonud doktor Henry Edward Roberts.
1997. aasta aprillis tehtud fotol poseerib esimese kaubanduslikult eduka koduarvuti loonud doktor Henry Edward Roberts. Foto: SCANPIX

USA Georgia osariigis suri neljapäeval arvutiinsener Henry Edward Roberts - mees, kes ehitas varase personaalarvuti mudeli, mis inspireeris Microsofti loojaid Bill Gatesi ja Paul Allenit.


68-aastaseks elanud, viimastel aastakümnetel farmeri ja arstina töötanud endine sõjaväelane-insener-ettevõtja suri pika ja raske kopsupõletiku tagajärjel, vahendasid AP uudisteagentuur ja BBC News.

Intel 8080 mikroprotsessoril põhinev personaalarvuti MITS Altair 8800 oli esimeseks kaubanduslikult edukaks koduarvutiks, millele kirjutatud programm pani aluse ka Gatesi ja Alleni rajatud tarkvaraimpeeriumile.

1975. aastal veel ülikoolis õppinud Gates avaldas koos oma lapsepõlvesõbraga Robertsile soovi kirjutada viimase ehitatud arvuti kasutamist lihtsustav programm pärast seda, kui oli näinud sellest ajakirjas Popular Electronics avaldatud artiklit.

Microsofti äri saigi alguse ettepaneku vastuvõtmisele järgnenud koostööst sündinud Altair-Basic programmist. 1977. aastal oma firma müünud Roberts jätkas aga hiljem hoopis teistel elualadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles