Silmade liigutused reedavad mõtted?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silmade liigutused reedavad mõtted?
Silmade liigutused reedavad mõtted? Foto: PhanterMedia/Scanpix

Austraalia Melbourne´i ülikooli teadlaste sõnul ei olegi mõtete lugemine ulme, sest silmadest on võimalik nii mõndagi välja lugeda.

Silmade liikumine annab vihjeid, kuhu poole mõte pöördub, kirjutab Sciencedaily.com.

Teadlased tegid katse, milles vabatahtlikud katsealused pidid mõttes valima numbreid 1 – 30 ning need hiljem valjult välja ütlema.

Teadlased jälgisid masinate abil iga väiksematki silmade ja näoliigutust ning enamjaolt suudeti kindlaks teha, millise numbri katsealune ütleb.

Uuring näitas, et mõtteid reedavad nii silmad kui ka näo üldilme. Nad tõid näite, et eriti tähelepanelikult tuleks jälgida vastaspoole nägu läbirääkimiste ajal, sest ka siis saab kasvõi sekund varem aimu, mida vastane öelda võib.

«Silmade abil me mitte ainult ei taju ümbritsevat maailma, vaid silmad annavad ka vihjeid, mis toimub meie mõtetes,» lausus uuringu juht, neuroteadlane Michael Nicholls.

Kui  katsealuste silmad liikusid vasakule ja natuke alla, siis järgnev number oli eelnevast väiksem. Kui aga silmad liikusid paremale ja üles, siis oli järgnev number eelnevast suurem.

Teadlased suutsid katsealuste silmaliigustusi jälgides numbrid kindlaks teha 60 protsendi ulatuses.

Uurija Tobias Loetscheri sõnul on paljudel harjumus numbreid kahte ritta jagada – väiksemad numbrid vasakule ja suuremad paremale. Sellele viitasid ka silmaliigutused - kas paremale või vasakule.

«Suvalises järjekorras olnud numbreid oli võimalik korduvate ja süstemaatiliste silmaliigustuste järgi enam-vähem kindlaks teha,» selgitas teadlane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles