Loode reageerib filmi vaatava ema meeleolule

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loode reageerib filmi vaatava ema meeleolule
Loode reageerib filmi vaatava ema meeleolule Foto: PhanterMedia/Scanpix

Jaapani  Nagasaki ülikooli teadlaste kinnitusel peaksid rasedad vaatama lõbusaid filme, sest loode reageerib filmi vaatava ema meelolule.

Uuring näitas, et kurbade ja vägivaldsete filmide puhul muutusid looted liikumatuks ja vaikseks, kirjutab Sciencedaily.com.

Kui aga emad vaatasid lõbusaid ja rõõmsaid filme, siis looted liigutasid end, eriti aga käsi.

Teadlased tegid rasedate peal katse kahe filmiga – «The Sound of Music» ja «The Champ». Esimesest näidati viieminutilist klippi lõbusatest laulustseenidest Julie Andrewsiga, teise puhul aga pisaraid tekitavaid stseene. Hiljem jälgiti looteid, kui rasedad vaatasid neutraalse sisuga reklaamklippi.

Katsealustel naistel olid filmide vaatamise ajal peas kõrvaklapid, kust nad kuulsid filmi heli.

Uurijate sõnul ei ole nad veel avastanud täpset mehhanismi, kuidas looted emade meeleolu tajuvad. Arvatakse, et vastavasisulise filmi vaatamise ajal hakkab ema organism tootma kas hea või kurva tujuga seotud hormoone. Need hormoonid jõuavad ka looteni.

«Raseda tuju ja stressitase mõjutab sündimata last,» laususid uurijad.

Mitmed varasemad uuringud on näidanud, et stressis emasid ohustab enneaegse lapse sünd või lapse sündimine surnuna. Ka on  depressioonis emade laste IQ keskmisest madalam, nad võivad olla hüperaktiivsed ning üliemotsionaalsed.

Uuringut juhtinud Kazuyuki Shinohara kinnitusel näitas filmide vaatamise ajal tehtud ultraheliuuring, et rõõmsa sisuga filmi vaatamisel oleks loode nagu meeleolule kaasa elanud ning «plaksutanud».

Kurva sisuga filmi puhul jäid looted täiesti liikumatuks, nagu kardaksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles