Iidsed maod maiustasid hiidsisalike munade ja poegadega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rekonstruktsioon juura ajastu maost väikeseid hiidsislikke söömas
Rekonstruktsioon juura ajastu maost väikeseid hiidsislikke söömas Foto: Reuters / Scanpix

Pole ime, et paljud inimesed kardavad madusid, sest madusid võisid karta isegi hiidsisalikud.

Teadlaste sõnul toitusid iidsed maod hiidsisalike munadest ja vastkoorunud poegadest, kirjutab Helsingin Sanomat.

Seda väidet tõendavad hiidsisalike kivistunud munade seast leitud madude fossiilid.

«Leid näitas, et madu oli söömas hiidsisalike mune, kui teda tabas looduskatastroof nagu maalihe või-värin ning ta hukkus, jäädes hiidsisalike pessa,» selgitasid uurijad.

Paleontoloogide sõnul tehti esimene selline leid juba 1987. aastal Indias, kuid siis arvati, et tegemist on lihtsalt sauropoodide munade jäänustega.

Sauropoodid olid juura ajastu taimetoidulised hiidsisalikud, kellest tuntuimad on brachiosaurus ja apatosaurus ehk brontosaurus.

Maal kunagi elanud kõige suuremad loomad, kümnemeetrised hiidsisalikud kuulusid sauropoodide hulka.

Kuid uus uuring näitas, et hiidsisalike pesades oli lisaks munajäänustele veel midagi. 2001. aastal avastati, et tegemist on maoga.

«Avastasime 3,5-meetrise mao fossiili. Oletada võib, et maod sõid mune ja vastkoorunud sauropoode. Meie leitud madu oli keeranud end väikese hiidsisaliku ümber. Maod lõhkusid hiidsisalike munade koore, kuid see ei olnud neile just kerge ülesanne. Põhjus selles, et hiidsisalike ajastu  madudel ei olnud tänapäeva madude väga liikuvaid lõugu ning nad ei saanud oma suud väga laiali ajada, kuid hiidsisaliku munaga tulid nad siiski toime,» selgitasid paleontoloogid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles