Eesti teadlased: mänd tõi seened Seišellidele kaasa

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seišellid.
Seišellid. Foto: AFP / Scanpix

Eesti seeneteadlaste uurimistöös India ookeani Seišelli saartel selgus, et sinna Keeniast istikutena sisse toodud männiliik teeb koostööd ainult niisuguste seentega, mida kohalike puude juurtelt ei leia; kuid sisse toodud eukalüpt seob end meeleldi ka seišelli seentega.

Et mänd Pinus caribea ei suuda kohalike seeneliikidega mükoriisat moodustada, on tal raske saartel levida, mükoriisa on taime ja seene kooseluvorm, kus väikesed seenorganismid elutsevad kas juure rakkude sees või rakust väljaspool ja varustavad taime toiteelementidega, mida taim ise mullast hästi kätte ei saa, vahendas ERR Uudised rahvusringhäälingu teadusportaali.

Huvitaval kombel pole aga ka Tartu Ülikooli teadlaste uuritud eukalüptiliik Eucalyptus robusta suutnud saartel iseseisvalt levida, hoolimata sobivate mükoriisaseente saadaolekust.

Tartlaste uuringus selgus, et Seišellidel on rakuväliste mükoriisaseente liigirikkus tunduvalt väiksem kui parasvöötmes ja nii mõneski troopilises metsas, mis võib tuleneda saarte aastamiljonite pikkusest eraldatusest, aga ka ulatuslikust metsade mahavõtmisest, mistõttu enamik seente elupaiku on saartel hävinud ja liigid kadunud.

Uuringu tulemuste põhjal kaitses äsja doktoriväitekirja Tartu Ülikooli mükoloog Triin Suvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles