Alkoholi müügikohtade juurdekasv kasvatab vägivalda?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täiskasvanute filmid panevad teismelisi kätt pudeli järele haarama.
Täiskasvanute filmid panevad teismelisi kätt pudeli järele haarama. Foto: Press Association Images/ Scanpix

USA Indiana ülikooli tehtud uuring näitas, et alkoholi müügikohtade juurdekasv kasvatab ka vägivalda.

Sotsiaalteadlased võrdlesid Cincinnati eri piirkondades asuvate alkoholipoodide arvu sama piirkonna kriminaalsuse näitajatega, kirjutab Live Science.

Tulemused näitasid, et alkoholipoode saab seostada kallaletungidega, baare ja restorane aga peksmistega.

«Uuring näitas, et ühe uue alkoholi müügikoha rajamisel ühe ruutmiili (1,6 ruutkilomeetrit) ulatuses, tõuseb kergete rünnakute arv 2,3 võrra ja raskemate 0,6 võrra,» selgitasid teadlased.

Uurijate kinnitusel võeti uuringus arvesse sellised faktorid nagu vanus, rassiline kuuluvus ja piirkonna jõukus.

«Vägivallamustri kindlakstegemiseks võtsime aluseks sotsiaalsed- ja demograafilised näitajad,» selgitas kriminaalõiguse ekspert William Pridemore.

Teadlaste arvates on alkoholipoodide lähikonnas vägivalla tase kõrgem kui restoranide ja baaride lähikonnas.

«Restoranides ja baarides on alkoholi tarbimine mingil määral rohkem kontrolli all. Kui oled liiga palju joonud, siis sulle enam lihtsalt alkoholi ei müüda,» selgitasid uurijad.

Teadlased lisasid, et kohalikud omavalitsused otsivad võimalusi, kuidas alkoholitarbimisest tingitud vägivalda vähendada.

«Seda saab teha näiteks sellisel viisil, et antakse lihtsalt vähem alkoholi müügilube. Või siis määrata kindlaks, kui palju alkoholi müüvaid paiku tohib olla teatud linnaosades. Samuti saab limiteerida alkohoolsete jookide müümist kellaajaliselt,» sõnasid uurijad.

Teadlaste sõnul tuleks ära hoida olukord, kus kõik baarid ja restoranid sulgevad uksed ühel ajal ning siis suunduvad alkoholinäljased öisel ajal korraga tänavatele ning otsima paiku, kus alkoholi müüakse. 

«See tekitab olukorra, kus kaklused ja vägivald on kerged tekkima. Paljud võivad selle tõttu kuritegelikule teele minna,» nentisid uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles