Kanad näevad värve paremini kui inimesed

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanad
Kanad Foto: AFP / Scanpix

Kanadel võib olla «kana aju», kuid nende silmadega on hoopis teised lood.

Hiljuti USAs St. Louises Washingtoni ülikoolis tehtud uuring näitas, et need kodulinnud näevad värve paremini kui inimesed, kirjutab Live Science.

Uurijate sõnul peitub kanade hea värvinägemise põhjus silma ehituses.

Teadlased tegid kanade silmades kindlaks viit tüüpi valgusretseptoreid. Leiti, et nende retseptorite koostöö maksimeeris kanade värvide nägemist.

«Lindudel on meie inimeste ees näiteks see eelis, et nad näevad värve paremini. Kanade silma vikerkest on selline, mis maksimeerib värvide nägemist. Selline vikerkest on parem kui näiteks enamiku imetajaliikide silmade vikerkest,» selgitas uuringut juhtinud Joseph Corbo.

Corbo arvates võis lindudel tekkida selline erakordne nägemisvõime, kuna nad ei pidanud elama pimedas.

Lindude silm on inimsilma sarnase ehitusega. Lindudes silmas on aga kümme korda rohkem kolvikesi, mis võimaldab palju suuremat lahutusvõimet. Kepikeste ja kolvikeste arvuline vahekord oleneb sellest, kas lind või loom on päevase või öise eluviisiga

«Hiidsisalike ajastul olid imetajad aga enamasti öise eluviisiga loomad. Hiidsisalikega suguluses olevad linnud ei elanud pimedas. Selle tõttu võib lindude silmades olla rohkem kolvikesi kui imetajatel,» selgitas Corbo.  

Inimsilm on tundlik punase, sinise ja rohelise valguse suhtes. Lindude silmad aga ka näiteks violetse ja ultravioletse valguse suhtes.

Corbo sõnul on linnu, ka kanasilma vikerkest nagu «rakulised päikeseprillid».

Teadlased kaardistasid ka kanade vikerkestas olevaid erinevat tüüpi kolvikesi. Need erinevat tüüpi kolvikesed on silma vikerkestas ühtlaselt jaotunud ehk sama tüüpi kolvikesi kõrvuti ei esine.

Corbo arvates aitab lindude värvitundlikkus neil ka paremini partnerit või süüa leida.

Kolvikesed ehk koonusrakud on inimese ja mitmete teiste loomade, sealhulgas imetajate silma võrkkestas paiknevad valgustundlikud retseptor-rakud, mis on seotud värvuste nägemisega. Koos kepikestega võimaldavad nad nägemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles