Teadlased aretasid geenimanipulatsiooni abil kaua säiliva tomatisordi.
Teadlased aretasid kaua säiliva tomatisordi
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui tavaline tomat säilib poeriiulil värskena kõige rohkem 15 päeva, siis geenimanipulatsiooniga tomatite säilimisaeg on 45 päeva, vahendab Helsingin Sanomat väljaannet National Academy of Sciences.
Uue sordi puhul ei ole lisatud mitte ühtegi uut geeni, vaid aktiveeritud kahte peamist küpsemist tagavat geeni.
Teadlaste sõnu näevad manipuleeritud tomatid välja nagu tavalised tomatid ning uus liik annab samapalju saaki kui tavapärased liigid.
Uurijate kinnitusel tuleb uus liik kasuks India sarnastele maadele, kus ligi 40 protsenti puu- ja juurviljadest hävineb kliima ja transpordi tõttu.
Kuna uude liiki ei ole lisatud geene, siis arvatakse, et selle suhtes on vähem vastuseisu kui muude geenimuundatud toiduainete suhtes.