Marsi-kulgur Spirit on «talveunes», millest ta ei pruugi ärgata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marsi kulgur Spiriti foto oma lähiümbrusest
Marsi kulgur Spiriti foto oma lähiümbrusest Foto: AP / Scanpix

USA kosmoseagentuuri NASA kinnitusel on üks Marsi-kulguritest Punase planeedi lõunapoolsel külmal alal kinni jäänud ega pääse edasi liikuma.

NASA esindaja lisas, et kulgur Spirit on nagu talveunes karu, kuid ta ei pruugi enam ärgata, kirjutab AP.

«Talveuni» oleks pidanud algama alles märtsis ning lõppema augustis-septembris.

Üheksa kuud tagasi jäi Spirit pehmesse pinnasesse kinni. Ka on kulgurit võimatu pöörata asendisse, kus ta päikesepaneelid võimalikult palju päikesevalgust saaksid. Selle tõttu arvatakse, et Spirit ei pruugi enam tööle hakata.

«Me ei kavatse Spiritit hüljata, vaid kasutame teda enne «talveund» võimalikult pikalt. Ka kohapeal seistes saab teha mitmeid uuringuid,» selgitas NASA esindaja.

Paigal olev Spirit saab edastada infot Marsi pinna kohta, näiteks kas ta ümbruses on vedelas olekus ainet.

Kulgur Siprit on Marsil Maa ajaarvamise järgi olnud üle kuue aasta, Marsi aja järgi aga 3,2 aastat. Esialgu loodeti, et kulgur on töökorras vähemalt kolm kuud.

Spirit jõudis Punasele planeedile 3. jaanuaril 2004. aastal kell 20.35 USA lääneranniku aja järgi. Spiriti kaksikkulgur Opportunity saabus kolm nädalat hiljem.

Spirit paljastas oma maandumispaiga lähialasid uurides, et suur Gusevi kraater on märk kunagisest vulkaanilisest tegevusest. Ka oli see piirkond väga kuum.

Spirit seiskus selle aasta aprillis paigas, millele on nimeks pandud Trooja.

Opportunity sattus aga paika, mille uurimine näitas, et kunagi oli see vesine ja happeline.

Opportunityl oli õnne, kuna ta laskus väga väikesesse meteoriidikraatrisse. Selle kraatri mineraalikihid paljastasid uurijatele, et Marsil pinnal oli kunagi vett.

Nii Spirit kui ka Opportunity on varustatud abivahendite ja analüüsiseadmetega, mis võimaldavad pinda uurida.

Siiani aga ei ole leitud vastust küsimusele, kas Marsil võis kunagi algelist elu olla või on see siiani pinna all olemas.

Teadlased püüavad kindlaks teha, kus on vett olnud ja millisest paigas peaksid tulevased Marsi astronaudid elu märke otsima.

Kulgurid on edastanud uut informatsiooni ka Marsi kliima kohta. Mõlema aparaadi abil on NASA teadlased saanud sadu tuhandeid fotosid ja Marsi pinnast võetud proovide analüüse.

Opportunity lõpetas hiljuti üle poolekilomeetrise läbimõõduga Victoria kraatri uurimise. Nüüd liigub masin kümne kilomeetri kaugusel asuva Ebdeavour kraatri suunas. Selle kraatri läbimõõt on paarkümmend kilomeetrit.

Opportunity on siiani uurinud Marsi pinnast 17 kilomeetri pikkuse ala ning saatnud Maale 132 000 fotot.

Uurijad on veendunud, et Opportunity suudab töötada ka Marsi talveperioodil.

Marsi kulgurite projektile on siiani kulunud umbes 900 miljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles