Hubble`i teleskoop vaatas 13 miljardi aasta taha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hubble piilus 13 miljardi aasta taha
Hubble piilus 13 miljardi aasta taha Foto: AFP / Scanpix

Möödunud aastal uuenduskuuri läbinud kosmoseteleskoop Hubble sai informatsiooni 13 miljardi aasta tagusest ajast.

Teleskoop avastas galaktikad, mis tekkisid 600 – 800 miljonit aastat pärast Suurt Pauku, mil universum veel väga noor oli, kirjutab news.com.au.

USA kosmoseagentuuri NASA andmetel on see kaugeim aeg, mille kohta seni informatsiooni saadud on.

Nende galaktikate uurimine võib anda uut informatsiooni selle kohta, mis toimus pärast Suurt Pauku.

Galaktikate vanus ja mass arvutatakse välja kasutades Hubble`ilt saadud uut informatsiooni ja NASA Spitzer teleskoobi varasemaid andmeid.  

«Nende galaktikate mass võib olla umbes üks protsent Linnutee massist. Meie suureks üllatuseks olid need galaktikad olemas 700 miljonit aastat pärast Suurt Pauku. Järelikult pidid tähed hakkama tekkima miljoneid aastaid varem,» selgitas Carnegie observatooriumi astronoom Ivo Labbe.

Hubble sai möödunud aasta mais tehtud parandustööde käigus uue kaamera ja spektograafi ning ta teadusinstrumente tänapäevastati.

1990. aastal tööd alustanud Hubble on kosmost uurinud juba 19 aastat. Viimased parandused lubavad tal tööd jätkata veel viis aastat.

Suur Pauk on kosmoloogia mõiste, mis tähistab 13,7 miljardit aastat tagasi toimunud hüpoteetilist sündmust. Universum hakkas tihedast olekust paisuma.

Suur Pauk ei olnud plahvatus olemasolevas ruumis, vaid mateeria, ruumi ja aja ühine tekkimine algsest singulaarsusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles