Inimese mõtetest tehti video

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA teadlsel õnnestus ajuaktiivsuse põhjal luua kujutis filmist, mida inimesed katse ajal vaatasid.
USA teadlsel õnnestus ajuaktiivsuse põhjal luua kujutis filmist, mida inimesed katse ajal vaatasid. Foto: Caro / Scanpix

Hiljuti tehtud katse käigus õnnestus California ülikooli teadlasel Jack Gallantil inimeste ajust magnetresonantsuuringuga kopeerida pilt nende silme ees jooksvast videofilmist.

Gallant ja tema kolleeg Shinji Nishimoto otsisid arvutiprogrammi abil seoseid videos nähtavate kujundite, värvide ja liigutuste ning sellele vastavate aju aktiivsusmustrite vahel, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Nii töötasid nad välja tarkvara, mis suudab vaid ajurakkude tegevuse põhjal ekraanile tekitada pildi sellest, mida inimesed näevad.

Programm suutis arvutiekraanile tekitada korraliku pideva filmipildi, kuigi kujutised olid hägusad. Näiteks näidati ühes stseenis valget särki kandvat näitlejat Steve Martinit. Tarkvara suutis taastoota näitleja üldise kujutise ja rindkere, kuid muud detailid, näiteks näojooned, olid kaduma läinud.

«Mõned stseenid on paremini tuvastatavad kui teised,» ütles Gallant. «Juttu ajavaid nägusid saame päris hästi pildile, kuid kiiresti läbi tegevuse liikuv kaamera ajab programmi segadusse.»

Tegemist on esimese uuringuga, kus ajust on õnnestunud uuesti kätte saada patsiendi vaadatav videopilt. See annab lootust, et tulevikus on võimalik ka oma unenägusid teistele näidata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles