Mida ütleb käekiri?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käekirjaekspert doktor Christian Marquardt Tallinnas toimunud käekirjakonverentsil.
Käekirjaekspert doktor Christian Marquardt Tallinnas toimunud käekirjakonverentsil. Foto: Meeli Küttim

Mõni nädal tagasi toimus Tallinnas käekirjakonverents, kus esines ka rahvusvaheliselt tunnustatud ekspert doktor Christian Marquardt. Tema hinnangul on käekiri oluline ka arvutiajastul, kuid käekirjast inimese isiksuse kohta järeldusi tehes tuleks olla ettevaatlik.

Kas arvutiajastul on käekiri üldse enam oluline?

Käekiri on oluline ka arvutiajastul, sest trükitekst annab edasi üksnes teavet, kuid käekiri on individuaalne ja annab edasi kirjutaja isiksust. Peale selle on näiteks ilmnenud, et kirjutatud teksti sisu jääb paremini meelde kui trükitud teksti sisu.

On levinud arvamus, et käekiri annab viiteid inimese olemuse kohta. Vastab see tõele?

Esiteks on korralik käekiri kirjatehnika tulemus. Halva kirjatehnika korral on kõik tähed inetud. Me ju ei eelda, et arstidel puudub vastutustunne või oma seisukoht üksnes sellepärast, et nende käekiri on loetamatu. Teisest küljest, kui olete hea kirjatehnika omandanud, saate hakata oma käekirja isikupäraseks muutma ning isikupärane käekiri viitab teataval määral teie isiksusele. Kui te kirjutajat ei tunne, siis vaevalt tema käekiri teile midagi tema kohta ütleb. Enamik meist ei ole edukalt kirjutama õppinud. Kui te ei ole edukalt klaverit mängima õppinud, ei kõla teie klaverimäng hästi. Kas seda võib siis isikupära puudumiseks pidada?

Liiguvad ka jutud, et vasakukäelised inimesed on teistest andekamad. On sellel mingisugust tõepõhja?

Mina isiklikult arvan, et see on suuremalt jaolt müüt. Võib esineda erinevusi käitumises, sest paremat ajupoolkera peetakse emotsionaalsemaks ja vasakut analüüsivamaks. Arvatakse, et vasakukäelised on loovamad, sest nende liigutuste kontroll on paremini seotud emotsionaalsete ajukeskustega. Paljud kuulsad kunstnikud olid tõepoolest vasakukäelised.

Mis üldse tähendab see, et inimene on vasakukäeline, millest see tuleb?

Paremakäeliste motoorikat juhib tavaliselt vasak ajupoolkera, sest parema poole liigutusi juhib vasak ajupoolkera ja vastupidi. Mõnel, aga mitte kõigil vasakukäelistel juhib liigutusi parem ajupoolkera. Vasakukäelisuse tegelik põhjus on siiani teadmata.

Kuidas on maailmas olukord vasakukäeliste ümberõpetamisega? Kas seda tehakse veel?

Ümberõpetamine on endiselt aktuaalne teema. Paljud parema käega kirjutama õppinud vasakukäelised kaebavad mitmesuguste, sageli tõsiste probleemide üle alates vastumeelsusest ja peegelpildis tähtedest kuni keskendumishäirete ja isegi kogelemiseni. Münchenis juhib vasakukäeliste spetsialist doktor Barabara Sattler vasakukäelistele mõeldud ümberõppeklassi, mida külastatakse üsna sageli. Tema sõnul ajab parema käega kirjutama sundimine vasakukäelistel aju sõlme.

Mida ümberõpetamine vasakukäelisele lapsele tähendab? Millised võivad olla tagajärjed - on asi ainult käekirjas või ka milleski muus?

Vasaku käega uuesti kirjutama õppimine on keerukas, kui see toimub liiga hilja. Täiskasvanutel võtab ümberõpe aega üks kuni kaks aastat. Kahjuks ei saa parema käe õpitud liigutusi vasakule käele lihtsalt üle kanda, sest kirjutamise suund on vastupidine. Tuleb uuesti kirjutama õppida. Seetõttu tuleks käelisus välja selgitada varakult, et otsustada, kumma käega laps peaks kirjutama õppima. Käelisuse määramiseks on olemas ka testid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles