Marsi kulgur Spirit tekitab NASA-le peavalu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutijoonis Marsi kulgurist
Arvutijoonis Marsi kulgurist Foto: Reuters / Scanpix

USA kosmoseagentuur NASA on ikka probleemi ees, kuna Marsil olev kulgur Spirit on pehmesse pinnasesse vist jäädavalt kinni jäänud.

Spirit seiskus selle aasta aprillis paigas, millele on nimeks pandud Trooja, edastab AFP.

Siis teatas NASA, et kulguri töökorda saamine võib kesta mitu kuud.

Viimastel kuudel on NASA teadlased teinud katseid kulguri prototüübi abil, et probleemile lahendust leida.

Üks suurem probleem on see, et kuue rattaga Spirit sõitis enne kinnijäämist vaid viiel rattal, kuna üks ratas on täiesti sõidukõlbmatu.

Spirit vajus läbi õhukese pinnakatte sügavamale ning rattad mattusid vesiliiva meenutavasse raudsulfaati.

Marsi kulguri pikkus koos päikesepaneelidega on paar meetrit ja laius poolteist meetrit. Maal on selle masina kaal 180 kilogrammi.

Spirit  ei ole saanud ka Marsi pinda uurida ega eriti midagi mällu salvestada. Sel aastal on masinal «mäluauke» olnud kokku neljal korral. Uurijad kogusid Spiritis talletatud informatsiooni kokku Marsi orbiidil tiirleva Odyssey sondi abil.

Päikesepatareidel töötav kulgur on Marsil olnud alates 2004. aasta algusest. Koos Spiritiga saadeti Marsile ka ta sõsarkulgur Opportunity.

Oletati, et mõlemad kulgurid peavad Marsi karmides oludes vastu vaid kolm kuud. Katkestustest ja muudest probleemidest hoolimata on sondides õnnestunud Marsist uurida 17 kilomeetri pikkune ala.

Maalt kulguritele saadetavad käsud jõuavad neile kohale paarikümneminutilise viivitusega.

Uurijate sõnul on seisma jäänud Spirit läbinud 7729, 97 meetrit. Opportunity on aga liikunud üle kümne kilomeetri. Novembri alguses liikus Opportunity edasi 260 meetrit.

Mõlema aparaadi abil on NASA teadlased saanud sadu tuhandeid fotosid ja Marsi pinnast võetud proovide analüüse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles