Saiatükk seiskas elementaarosakeste kiirendi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CERNi elementaarosakeste kiirendi
CERNi elementaarosakeste kiirendi Foto: AFP / Scanpix

Euroopa tuumauuringute keskuses CERNis asuva maailma kalleima teadusaparaadi, suure hadronite põrkuri (Large Hadron Collider – LHC) seisatas oletatavalt linnu poolt kukutatud saiatükk.

Selle elementaarosakeste kiirendi abil püütakse jõuda universumi saladuste, sealhulgas ka mustade aukude tekke jälile, edastab metro.co.uk.

Kuid saladuste jälile ei ole veel jõutud, sest möödunud aastal peaaegu kohe pärast käivitamist tuli masin seisata.

Kui teadlased püüdsid seda elementaarosakeste põrgutit nüüd uuesti käima panna, tuli tagasilöök saia näol.

Teadlased avastasid jahutusseadmest tüki kuivanud saia. Sai põhjustas temperatuuri tõusu kuue kraadi võrra kuni miinus 238 kraadini.

«Pole teada, kuidas see saiatükk sinna sai. Oletame, et selle võis pillata mõni lind või kukkus see üle lennanud lennukist. Meie jaoks oli see igatahes üllatus,» selgitas CERNi esindaja.

Esindaja ei osanud öelda, kui kaua vea parandamine aega võtab.

Kiirendi abil püütakse luua samasugust olukorda, mis valitses triljondik sekundit pärast Suurt Pauku 13, 7 miljardit aastat tagasi.

CERNi elementaarosakeste kiirendi on läbi aegade kõige suurem ja keerukam teaduseksperiment, kus kiirendatakse aatomitest väiksemaid osakesi – prootoneid – peaaegu valguse kiiruseni ning lastakse siis kokku põrgata.

LHC asub Šveitsis Genfi lähedal 27 kilomeetri pikkuses ringtunnelis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles