Põhja-Jäämeri on varsti täiesti jäävaba?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Jäämere jääkate sulab seniarvatust kiiremini
Põhja-Jäämere jääkate sulab seniarvatust kiiremini Foto: Reuters / Scanpix

Briti teadlaste sõnul ei pruugi Põhja-Jäämeri varsti enam oma nime väärida.

Oletatakse, et 20 aasta pärast võib see meri täiesti jäävaba olla, kirjutab Reuters.

Juba kümne aasta pärast võib jää nii sulanud olla, et suveperioodidel saab seal isegi purjetada.

Ookeanide ja merede uurija Peter Wadhamsi arvates leiab enamik jää sulamisest aset järgneva kümne aasta jooksul. Wadhamsi ennustus põhineb ta kolleegi Pen Hadowi tehtud jääuuringutel.

Hadow ja ta meeskond puurisid Põhja-Jäämere jäässe 1500 auku, tegemaks selle paksust kindlaks. Jää keskmiseks paksuseks saadi 1,8 meetrit. See on liiga õhuke, et kliimasoojenemisele vastu pidada.

Polaaralade jää sulamise põhjuseks on kliimamuutus, kliima soojenemine. Teadlased selgitasid, et mere- ja ookeanivesi neelab päikesekiirgust,  kuid jääkate peegeldab seda tagasi.

Põhja-Jäämeri ehk Jäämeri on väikseim ookean Maal. Põhja-Jäämeri ümbritseb põhjapoolust. Teda piiravad Euraasia ja Põhja-Ameerika mandrid.

Erinevalt teistest ookeanidest paikneb ta tervikuna külmal alal. Ookeani siseosa, kolmandik kuni pool ookeanist, on aasta ringi kaetud mõnemeetrise jääkaanega, mis ümber pooluse päripäeva pöörleb. Talvel on jääkaane all peaaegu kogu ookean. Rõhuv enamus ookeanist on jääga kaetud kümme kuud. Maksimaalne jääkate on märtsis-aprillis.

Põhja-Jäämere temperatuur ja soolsus muutuvad hooajaliselt vastavalt sellele, kuidas jää tekib ja sulab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles