Galileo Galilei teleskoop toodi Stockholmi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Galileo Galilei
Galileo Galilei Foto: Reuters / Scanpix

Itaalia kuulsa astronoomi Galileo Galilei neljasaja aasta vanust teleskoopi, mis väga harva Itaaliast väljapoole satub, saab alates homsest vaadata Stockholmis.


Homme avatakse Stockholmi vanalinna börsimajas Nobeli muuseumi korraldatav näitus, mis kannab nime «Galileo teleskoop - instrument, mis muutis maailma», vahendab Dagens Nyheter.

Näituse põhieksponaadiks on Galilei originaalteleskoop, mis toodi kohale Firenze teadusmuuseumist. Näituse kuraator Olov Amelin võrdleb teleskoobi tähtsust teadusajaloos Mona Lisaga kunstis.

Teleskoop on 927 millimeetrit pikk ning suurendab 21 korda. Tegu pole mingi lihtsa toruga, vaid see on valmistatud puidust ja seejärel mähitud kaunistustega naha sisse. Galilei kinkis selle omal ajal ühele Medicite suguvõsa esindajale, kes tollal Firenze linna juhtis.

Hinnalist teleskoopi, mis ka tänapäeval täiesti töökorras on, saab näha 10. oktoobrist järgmise aasta 17. jaanuarini avatud näitusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles