Teadlased kinnitasid legendaarse inimsööjalinnu olemasolu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus, kuidas Uus-Meremaa legendaarne röövlind Harpagornis moorei lennuvõimetut moad ründab
Kunstniku nägemus, kuidas Uus-Meremaa legendaarne röövlind Harpagornis moorei lennuvõimetut moad ründab Foto: AP / Scanpix

Austraalia teadlased tõendasid, et Uus-Meremaa põliselanike maooride legendides kirjeldatud inimsööjalind oli tegelikult olemas.

Uus-Meremaa kunagine britist kuberner Sir George Gray kirjeldas kohalikus keeles Te Hokio nime kandvat lindu, et tal on must–valge sulestik, punane kurgualune ning tiiva otsad on kollased ja rohelised, kirjutab The Telegraph.

Teadlaste andmetel suri see kotkaliste hulka kuulunud lind Harpagornis moorei välja umbes 500 aasta tagasi.

Selle kotka jäänused avastas esimesena Sir Julius von Haast 1870. aastatel. Esialgu arvati, et tegemist on raisakotka jäänustega.

Kuid nende jäänuste nüüdne uurimine Austraalias New South Walesi ülikoolis näitas, et need kuuluvad väljasurnud liigi esindajale.

Teadlaste sõnul võis selle linnu lennukiirus olla kuni 80 kilomeetrit tunnis ja ta nokalöök oli tappev.

Linnu tiibade siruulatus oli kolm meetrit ja ta kaalus 18 kilogrammi. Harpagornis moorei oli kaks korda suurem kui tänapäeval elav kõige suurem kotkas.

«See lind oli võimeline lennult alla sööstma ja lapse söögiks kaasa haarama. Tal olid sama teravad küünised kui tiigril. Need küünised olid nagu tapmismasinad,» selgitas zooloog Paul Scofield.

Scofield lisas, et selle röövlinnu põhisaagiks olid lennuvõimetud moad, kes olid kuni 2,5 meetrit pikad ja kaalusid 250 kilogrammi.

Uus-Meremaal ei ole maismaaimetajaid, kuna 65 miljonit aastat tagasi eraldus ta ühisest suurest mandrist ja jäi isolatsiooni.

Selle tulemusena täitsid imetajate kohad linnud.

«Harpagornis moorei ei olnud lihtsalt röövlind, vaid ta oli selles keskkonnas lausa võrreldav lõviga,» nentis uurija.

See röövlind hakkas välja surema koos inimeste saabumisega Uus-Meremaale. Põhjus selles, et inimeste tegevuse tõttu surid välja ka moad, mis olid nende röövlindude põhiliseks toiduks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles