Maailma kõige külmem, kuivem ja vaiksem paik?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma kõige külmem, kuivem ja vaiksem paik?
Maailma kõige külmem, kuivem ja vaiksem paik? Foto: SCANPIX

Uue observatooriumi jaoks paika otsides sattusid teadlased enda sõnul kohta, mis on maailma kõige külmem, kuivem ja vaiksem paik.

Inimene ei ole iialgi seda paika külastanud, kirjutab LiveScience.

Otsides ideaalset kohta, kus taevast saaks uurida, võttis USA-Austraalia teadlastemeeskond arvesse satelliitidelt ja maapealsetelt vaatlusjaamadelt saadud informatsiooni ning kasutas kliimamudeleid.

Teadlaste kinnitusel asub ideaalne tähtede uurimise koht Antarktikas paigas, mida tuntakse lihtsalt Ridge A. See asub Antarktika platool austraaliale kuuluval alal 4053 meetri kõrgusel.

Uuring näitas, et Ridge A keskmine temperatuur talvel on miinus seitsekümmend kraadi ning niiskust on minimaalselt.

Ka on paik ülimalt vaikne, mis tähendab seda, et atmosfääri turbulents, mille tõttu kaugel asuvad tähed tunduvad vilkuvat, seal puudub.

«Sel on nii vaikne, et nagu ei olekski tuult ega mingeid ilmaolusid,» sõnas astronoom Will Saunders.

Kuid kõik need elemendid teevad sellest ideaalse paiga observatooriumi jaoks.

«Ridge A astronoomilised pildid peaksid olema tavapärasest kolm korda teravamad kui seni parimatest vaatluspaikadest saadud fotod. Kuna seal on palju kuivem ja taevas on vähem segajaid, siis saab seal juba keskmise võimsusega teleskoobiga paremad pildid kui mujal väga võimsa teleskoobiga,» selgitas Saunders.

Ka on see Antarktika paik parem praegu parimateks vaatluspaikadeks peetavatest Hawaii ja Tšiili mäetippudest.

Uurijate arvates on uuest vaatluspaigast võimalik saada sama selgeid pilte nagu saadakse Hubble`i kosmoseteleskoobi abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles