Koeri ei kodustatud Aasias, vaid ka Aafrikas?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koeri ei kodustatud Aasias, vaid ka Aafrikas?
Koeri ei kodustatud Aasias, vaid ka Aafrikas? Foto: AP / Scanpix

Teadlased on siiani  olnud arvamusel, et metsikuid varajasi koeri hakati esimesena kodustama Aasias.

See teooria põhineb Ida-Aasias koerte geneetilisel mitmekesisusel, kirjutab BBC.

Kuid hiljuti tehtud geeniuuring näitas, et Aafrika koerte geneetiline mitmekesisus on sama lai.

Tänapäeval elavad koerad põlvnevad Euraasia hallhundist, mis kodustati umbes 40 000 aastat tagasi.

Uurija Adam Boyko sõnul pöörasid nad tähelepanu Aafrika maapiirkondades elavatele koertele, kuna need on geneetiliselt mitmekesisemad kui tõukoerad.

Rahvusvaheline teadlastegrupp eesotsas USA Cornelli ülikooli uurijatega analüüsis 318 Egiptuse, Uganda ja Namiibia koera verd ning geene.  

Ka uuriti neid koeri, keda peetakse ainult Aafrikale iseloomulikuks ning saadud tulemusi võrreldi teistele maailmajagudele omaste koerte andmetega.

Teadlased avastasid, et Aafrika koerad on  geneetiliselt sama mitmekesised kui Ida-Aasia koerad.

Uurijate sõnul võis Ida-Aasia olla üks esimesi koerte kodustamise paiku, kuid samas ei saa välistada teisi kohti, kus inimesed ja hallhundid ning teised koerte eellased koos elasid.

Teadlase Boyko kinnitusel on kõikide seni uuritud koerte DNAst leitud hallhundi geene ning selle tõttu ei seatud kahtluse alla teooriat, et koerte esivanemaks on Euraasia mandril levinud hunt.

Teadlased lisasid, et Aafrika koerad võivad põlvneda Euraasiast Aafrikasse jõudnud huntide ja koerte esivanematest ning ka sealsed elanikud kodustasid neid.

Uurijate sõnul võisid lisaks hundile anda koera genofondi oma panuse veel mõned koerlaste liigid. Nimelt on paljudel koeratõugudel sama palju kromosoomipaare kui šaakalil.

Hunt kodustati mitmel põhjusel.  Ürginimesed ja hundid sobisid, kuna mõlemal oli rändav eluviis. Ka kasutasid mõlemad liigid toiduks liha.

Noored hundid olid kohanemis- ja õppimisvõimelised ning selle tõttu dresseeritavad. Ka hoiatasid koera eellased inimesi ohu eest. Varajane koer aitas ürginimesel jahti pidada, hiljem aga karja hoida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles