Maad ohustab Marsi või Veenusega kokkupõrge?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku joonis, milline võib Maa ja Veenuse kokkupõrge välja näha
Kunstniku joonis, milline võib Maa ja Veenuse kokkupõrge välja näha Foto: AFP / Scanpix

Pariisi observatooriumi astronoomide sõnul ei ole välistatud, et kaugemas tulevikus võib Maa orbitaalse kaose tõttu Marsi või Veenusega kokku põrgata.

Uurijatel valmisid arvutisimulatsioonid, mis näitasid, kuidas planeetide orbiidid tulevikus muutuvad, kirjutab BBC.

Astronoomid siiski rõhutasid, et selline katastroofiline kokkupõrge ei pruugi toimuda enne miljardit aastat.

Astronoom Jacques Laskari sõnul on samuti võimalus, et Merkuur põrkub Veenusega ja nad sulanduvad üheks suuremaks planeediks.

Laskari ja ta kolleegide arvates võib Marss ka Jupiteriga kokku põrkuda, selle tagajärjel võib Jupiteri suur gravitatsioon Punase Planeedi meie Päikesesüsteemist välja lennutada.

Astronoomide kinnitusel on planeetide orbiite võimalik arvutuste teel ette ennustada. Viimase 20 aastaga on märgatud ainult üliväikseid kõrvalekaldeid.

Kuid uuring näitas, et mitme miljoni aasta pärast on need kõrvalekalded märgatavalt suurenenud ning mitmete planeetide orbiidid muutunud.

Uurijad tegid ühtekokku 2500 simulatsiooni. Nad avastasid, et mitmed simulatsioonid näitasid Marsi ja Veenuse kokkupõrget Maaga.

«Kujutame ette, et planeet liigub kümme kilomeetrit sekundis, kümme korda kiiremini kui püssikuul. Kuid Marss on palju massiivsem kui kuul. Pole välistatud, et Merkuur põrkab kokku Veenusega. Sel puhul ei mõjuta see eriti Maad,» selgitas Laskar.

Astronoomid jätkasid, et kui keegi miljardite aastate pärast Maal veel elab, siis need isikud näevad taevas võimsat valgussähvatust, kui Merkuur ja Veenus kokku põrkavad.

«Merkuuri ja Veenuse kokkupõrkest võib tekkida uus planeet, mis on Veenusest veidi suurem. Päikesesüsteem on pärast seda natuke stabiilsem. Maa orbiit ei pruugi selle tõttu muutuda,» selgitas Laskar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles