Inimese vanimalt eellaselt tõmmati eile saladuseloor

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida nime kandva fossiili tutvustamine
Ida nime kandva fossiili tutvustamine Foto: AP / Scanpix

Eile paljastasid teadlased New Yorgis paar aastat salajas hoitud avastuse – 47 miljoni aastase primaadi hästi säilinud fossiili. See on teistest inimese arenguloo selgitamisel oluliseks osutunud kivististest koguni 20 korda vanem.

1982. aastal Saksamaalt Frankfurdist lõunas asuva Messeli lähistelt leitud fossiil sattus Oslo ülikooli loodusloo muuseumi teadlase Jørn Hurumi valdusesse paar aastat tagasi. Sellest ajast on tema juhtimisel käinud põhjalik uurimistöö. Kogu protsessi hoidsid teadlased saladuses, sest kuigi juba esmapilgul oli näha, et kivistis on midagi märkimisväärset, ei olnud nad kindlad selle tähenduses inimese arenguloole.

Tänaseks on selge, et tegu on inimese kõige vanema eellasega. Seosed Pipi Pikksuka ahvi härra Nilssonit meenutava primaadi ja inimese vahel on Hurumi sõnul märgatavad juba esmapilgul. Sellele viitavad inimesele sarnane lame näokuju, kehaehitus, pahkluud, hambad ja viis sõrme kummalgi käel, sealhulgas ka inimesele omast haaramisliigutust võimaldav pöial. Lisaks on kõikidel sõrmedel on korralikud küüned, mitte küünised.

Teiseks on märkimisväärne kivistise täielikkus – sel on näha 60-sentimeetrise looma viimnegi sabalüli, karvastik. Röntgeni ja arvutitomograafia abil õnnestus teadlastel aimu saada ka isendi viimasest einest ning määrata tema sugu, vanus. Emane primaat oli üheksakuune ja sõi enne surma marju ja muid taimi.

Hurumi juhitud töörühm usub, et loom sai vulkaanilise tegevuse tõttu Messeli järve kohal hõljunud süsinikdioksiidi pilvest mürgistuse, kaotas teadvuse, uhuti järve ning vajus kümneteks miljoniteks aastateks veekogu põhja.

Avastusest valmis ka dokumentaalfilm «The Link», mis linastub järgmisel esmaspäeval USAs ning päev hiljem BBC One kanalil. Filmi näevad loomulikult ka fossiiliga seotud riikide Saksamaa ja Norra elanikud. Lisaks ilmus USAs ja Suurbritannias teaduskirjaniku Colin Tudge sulest täna samanimeline raamat.

Fossiilile on loodud ka ametlik veebileht, mis asub aadressil www.revealingthelink.com.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles