Skip to footer
Saada vihje

Saepurust suhkrut tootev Eesti idufirma pääses globaalse tehnoloogiakonkursi finaali (1)

Eesti biotehnoloogia iduettevõte ÄIO, mis teeb saepurust suhkrut,  läheb novembris maailma parimate tehnoloogia startupidega võistlema.

Tehnoloogiasektori ettevõtete ülemaailmse maineka konkursi KPMG Global Tech Innovator Eesti vooru võitis biotehnoloogia idufirma ÄIO, mis esindab Eestit novembris Portugalis toimuval finaalvõistlusel.

Võistluse konkurents oli tihe ning Eesti vooru finaali pääsesid seitse Eesti juhtivat tehnoloogiaettevõtet: ÄIO, Bisly, Esgrid, Frankenburg Technologies, MarkeDroid, Nanordica Medical ja Soldera.

Kõik finalistid pidid esitama ettevõtte tutvustuse konkursi žüriile, kes nende põhjal valis lõpliku võitja. Žüriisse kuulusid Stell Eesti AS-i nõukogu esimees Ülo Kallas, EstVCA tegevdirektor Madis Lehtmets, eelmise aasta Eesti võitja Gelatex Technologies’i tegevjuht ja kaasasutaja Märt-Erik Martens ning EstBANi juhatuse liige Olga Luštšik.

Eelmisel aastal osales Eesti kõrgetasemelisel konkursil esmakordselt ning Eestit esindanud Gelatex Technologies saavutas globaalses konkurentsis suurepärase teise koha, konkureerides 23 finalistiga üle maailma, teatas KPMG.

«Eesti finaalis osales seitse väga tugevat kandidaati ning oleme rõõmsad, et KPMG Global Tech Innovatori kohalik voor oli niivõrd kõrgetasemeline. ÄIO tõusis žürii silmis esile nii oma toote kui ka selle esitlusega. Soovime võitjale edu globaalseks finaaliks, mis toob kokku maailma juhtivad tehnoloogiaettevõtted,» lausus KPMG Balticsi partner ja startup-valdkonna juht Helen Veetamm.

«Osalemine KPMG Global Tech Innovatori finaalvõistlusel on meie jaoks suur tunnustus ning võimalus näidata, et Eestis välja töötatud süvateadusel põhinev tehnoloogia on edukas ja potentsiaalselt üle maailma kasutatav,» ütles ÄIO äriarendaja Kristi Lember.

Auhinna üleandmine: ees ootab ülemaailmne finaal.

Ettevõtte asutasid bioinsener (PhD) Nemailla Bonturi ja toidu- ning biotehnoloogia professor (PhD) Petri-Jaan Lahtvee 2022 aastal.

ÄIO sünteetilise bioloogia ja toidutehnoloogia kogemusega meeskonda kuulub 21 inimest. ÄIO on välja töötanud unikaalse tehnoloogia, mis võimaldab nii toiduainete- kui ka kosmeetikatööstusel asendada loomsed rasvad ja palmiõli keskkonnasõbraliku alternatiiviga.

Ettevõte muudab puidu- ja põllumajandussaaduste (orgaanilised) kõrvalproduktid, näiteks saepurust eraldatud suhkrud, spetsiaalse pärmi abil rasvadeks ja õlideks. ÄIO tootmisprotsess on märkimisväärselt kiirem ja oluliselt väiksema keskkonnajalajäljega.

«KPMG Global Tech Innovator konkursil osalemine avab palju uksi, viies võitjad kokku maailma tehnoloogiavaldkonna oluliste tipptegijate ja võrgustikega. Konkursil osalevad tehnoloogiaettevõtted, kes on esmasest idee ja toote valideerimise faasist üle saanud ning valmistuvad äri skaleerimiseks,» sõnas KPMG Baltics’i M&A valdkonna juht Dmitri Ševoldajev.

Kommentaarid (1)
Tagasi üles