![Keedumuna. Pilt on illustreeriv.](http://f7.pmo.ee/wxrwniRw_D1trZJRcJ06t617Lxw=/1442x0/filters:focal(348x206:807x517):format(webp)/nginx/o/2023/09/19/15602535t1hebac.jpg)
Teadlased on leidnud meetodi, kuidas keeta muna, mis on nii täiusliku tekstuuriga kui ka tavapärasest tervislikum, kuid see võtab aega 32 minutit.
Teadlased on leidnud meetodi, kuidas keeta muna, mis on nii täiusliku tekstuuriga kui ka tavapärasest tervislikum, kuid see võtab aega 32 minutit.
Itaalia teadlaste juhitud uuringus leiti, et «perioodiline keetmine» – muna vaheldumisi kuumas ja leiges vees hoidmine – annab parima tulemuse.
Uuringus, mis avaldati ajakirjas Global Ecology and Conservation, kasutati arvutisimulatsioone ja laborikatseid, et leida optimaalne munakeetmise meetod. Tulemused näitasid, et perioodiliselt keedetud munad on pehme ja kreemja munakollasega ning samas mitte limase munavalgega, mis on probleemiks sous vide meetodil keedetud munadel.
Lisaks paremale tekstuurile leiti, et perioodiliselt keedetud munad sisaldavad ka rohkem polüfenoole, mis on tervisele kasulikud antioksüdantsed ühendid. Polüfenoolid on seotud südame-veresoonkonna haiguste ja teatud vähivormide riski vähenemisega.
Aseta muna potti keeva veega (100 °C).
Keeda 2 minutit.
Tõsta muna leigesse vette (30 °C) ja hoia seal 2 minutit.
Korda samme 1-3 kokku 16 korda, kokku 32 minutit.
Kuigi meetod on aeganõudev, kinnitavad teadlased, et tulemus on seda väärt. Perioodiliselt keedetud muna on mitte ainult maitsvam, vaid ka tervislikum valik hommikusöögiks või vahepalaks.
Allikas: bbc.com