Saada vihje

AK Eesti teadlane: seened on meie uueks sea- ja veisekarjaks (1)

Copy
Toiduteadlane​ Sirli Rosenvald ütleb, nende seenevalgust toit meenutab äravahetamiseni kanaliha.
Toiduteadlane​ Sirli Rosenvald ütleb, nende seenevalgust toit meenutab äravahetamiseni kanaliha. Foto: Sander Ilvest

Toiduteadlane​ Sirli Rosenvald, kes töötab nii Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuses (TFTAK) kui ka juhib ettevõtet Funki Foods OÜ, räägib, et seenevalgud võiksid edukalt asendada liha, mille inimese toidulauale saamiseks kulub palju tööd, on keskkonda reostav ning ka ebamoraalne – loomad tuleb lihaks tegemiseks tappa.

Oleks Jaan Tatikal omal ajal olnud veidi rohkem pealehakkamist, et otse paekivist sealiha teha, oleks ta praegu väga rikas mees. Lihaga kaasnev keskkonnakoormus ja loomadele põhjustatud vaevad on üldteada ning teadlased on otsinud lahendusi lihatarbimise vähendamiseks. Inimeste söömisharjumused on aga sellised, et ilma lihatükita taldrikul ei lepita.

Kuid globaalne nõudlus lihaalternatiividele kasvab pöörase kiirusega ja mitmed analüütikud usuvad, et sajandi lõpuks on olukord pöördunud ning loomne toit on muutunud teisejärguliseks. Eesti teadlane Sirli Rosenvald on jõudnud üsna lähedale lahendusele, mis olukorda muudaks, ja suutnud koostöös teiste Eesti teadlastega välja töötada tehnoloogia, mis võimaldab toota seenevalku, mis meenutab nii välimuselt kui ka maitselt kanaliha.

Tagasi üles