Järgnevaga ei taha me kindlasti kedagi manitsema hakata, pigem loodame, et see annab mõne kasuliku idee jõulumenüüle uue pilguga vaadata.
Näidisjõulusöök
Üks suur jõululõuna või -õhtusöök, mis annab 1000 kcal (ehk pool päevasest vajaminevast energiast 60 kg kaaluvale inimesele), võiks sisaldada järgmist:
alustuseks üks suurem Eesti õun ja 2-3 mandariini
eelroaks väiksem kausitäis kartulisalatit või rosoljet (200 g)
esimeseks roaks üks väiksem tükk lõhet (70 g) kartuliga (70 g), kõrvale paar viilu leiba
teiseks roaks verivorst (60 g = 1 paksem verivorst või 2 peenikest) praekapsa (100 g) ja pohlamoosi (2 tl) ning kõrvitsasalatiga (100 g)
magustoiduks üks väiksem koogitükk (50 g)
näksimiseks paar piparkooki ja jõhvikaid.
Selline jõulutoit on piisavalt mitmekesine, annab vitamiine ja kiudaineid jm vajalikku.
Me ei soovita panna korraga lauale torti, jäätist, kringlit, pirukaid, piparkooke, küpsiseid, šokolaadi, komme jne, sest keegi ei jaksa kõike korraga isegi maitsta. Küll võiksid aga puuviljad pühade ajal iga päev laual olla.
Kasulikku infot
• väike kausitäis pähkleid (ca 50 g) annab 300-400 kcal (15-20 % päevasest energiavajadusest)
• tahvel šokolaadi (100 g), lõik keeksi või šokolaaditorti (100 g, ca 1/8 20 cm läbimõõduga tordist) annavad juba pea kolmandiku päevasest energiavajadusest
• seapraadi saab sama kaloraaži juures süüa kolmandiku võrra vähem kui ahjulõhet ning kaks korda vähem kui lahjasid verivorste. 1 liigne seaprae lõik (300-400 kcal) nõuab tund aega jooksmist ümber kuusepuu.
• parimad jõulunäksid on jõhvikad, õunad ja mandariinid
• praekapsas ei ole alati kaloripomm (60-100 kcal/100g)
• kartulisalati või rosoljega tuleb aga olla ettevaatlik, sest need on mahu kohta rasked ja vaid 1 kuhjaga supilusikatäis võib anda 100-150 kcal (5-7 % päevasest energiast).