Kohvisõbrad teavad, et kõige maitsekam ja aromaatsem kohv valmib värskelt jahvatatud ubadest. See on tõsi: kui jahvatad ube värskelt enne kohvi tegemist, on maitse kõige erakordsem. Maitsed ja aroomid ei sõltu aga mitte ainult ubadest, vaid ka röstiastmest, jahvatuse suurusest ja isegi kohvivalmistuse meetodist. Kas teadsid, et kui valmistada kohvi erineval viisil, võivad samad oad maitsta täiesti teistmoodi? Oled üllatunud? Kui nii, on sinu jaoks põnev tutvuda sellega, kuidas erinevad seadmed ja meetodid mõjutavad samade kohviubade maitset – ja selle järgi saad teada, kuidas valida parimad oad vastavalt oma eelistatud kohvistiilile.
Kohv: samad oad, erinev maitse?
Kuidas erinevad pruulimismeetodid muudavad samade ubade maitset
Paljud faktorid võivad mõjutada seda, milline on kohvi lõplik maitse. Alates ubade kasvatamisest ja röstimisest kuni jahvatamise ja kodus valmistamiseni – iga samm on oluline. Kodus saab kõige rohkem kontrollida pruulimisviisi. Kui valid õige seadme (näiteks hea kohvimasina) ja tehnika, saad valmistada kohvi, mis vastab sinu maitsele kõige paremini. Uurime lähemalt, kuidas erinevad seadmed lasevad sul samadest ubadest välja võtta unikaalsed maitsed ja aroomid.
Filterkohvimasinad
Filterkohvimasinad, mis kasutavad nö tilkumissüsteemi, on paljude kohvisõprade lemmikud. See pole ka mingi üllatus, arvestades nende kasutuslihtsust, funktsionaalsust ja võimekust valmistada aromaatset kohvi. Selle meetodi puhul teeb masin ise enamiku tööst ära. Sa pead lihtsalt jahvatama ube, lisama mahutisse vett, sisestama filtri, panema kohvipuru filtrisse ja masina käivitama. Filterkohvimasinas puutub vesi ja kohv kokku pikemat aega, tõmmates ubadest välja õrnad maitsenüansid. See meetod rõhutab tihtipeale puuviljaseid ja lillelisi maitsenoote, valmistades tulemuseks puhtama, magusama ja selgema kohvi.
Espressomasinad
Espressomasinad on eriti populaarsed nende seas, kes ei suuda alustada päeva ilma rikkaliku espressota. Nii moodsad automaatsed kohvimasinad kui ka baristade eelistatud poolautomaatsed kohvimasinad suudavad valmistada suurepärast espressot. Need kohvimasinad kasutavad rõhku selleks, et suruda kuum vesi peenest kohvipurust läbi, valmistades sedasi paksema, kreemisema ja intensiivsema maitsega kohvi. Espresso on paljude kohvijookide põhi – sealhulgas ka piimajookide puhul, kuhu võidakse lisada muuhulgas siirupeid või muid lisandeid.
Manuaalsed kohviseadmed
Stiilsed ja järjest rohkem populaarseks muutuvad manuaalsed kohviseadmed nagu AeroPress, Chemex ja Hario V60 on köökides kanda kinnitamas, kuna nende abil saab valmistada maitseka kohvi üsna kerge jõupingutusega. Nende meetodite puhul on kohvi maitse puhtam, selgem ja kergema tekstuuriga. Näiteks Chemexi puhul puutub kohv veega kokku lühikest aega ning eriline paberfilter püüab kinni õlid ja setted – sedasi on tulemuseks mahe ja kerge kohv, mis pole nii mõru. AeroPress teisalt ühendab endas filterstiili ja espressomeetodi, kasutades paberfiltrit puhtama joogi jaoks ning samas kerget pumbamehhanismi kohvis rõhu tekitamiseks, seega on tulemuseks jook, kus on kangus ja mahedus tasakaalus.
Parimate kohviubade valimine iga meetodi jaoks
Ükskõik, kas kasutad espressomasinat, filterkohvimasinat või manuaalset kohvikannu – täiusliku tassikese võtmepunkt on oad. Oleme nüüd selgitanud, et samad oad võivad maitseda erinevalt olenevalt valmistusviisist, aga kuidas sa tead, et sinu kohv on alati erakordne? Vastus on lihtne: vali specialty kohvioad.
Specialty kohv ehk erikohv on rikkaliku ja keeruka maitseprofiiliga, sarnaselt peenele veinile. Neid ube on hoolikalt kasvatatud, röstitud ja käsitletud ülima hoole ja armastusega, et tagada kõrgeim kvaliteet. Üks erikohvi unikaalseid omadusi on fakt, et see ei nõua enamasti lisandeid – selle looduslikud maitsed on piisavalt head, et rahuldada maitsemeeli. Ka erikohvi võib aga kombineerida ka piima, siirupi või suhkruga ilma, et see kaotaks oma rikkalikku maitset. Kui valid sobivad kohvioad ja oma eelistatud valmistusviisi, saad igal korral nautida täiuslikku kohvi, mille iga sõõm on maksimaalselt nauditav. Kas see ei kõla mitte hästi?