Kuul on probleem – NASA pakub 3 miljonit selle lahendamise eest

Copy
Neil Armstrongi esimene foto, mis on tehtud pärast Kuule maandumist, 20. juulil 1969. All vasakul on valge jäätmekott, mida jäeti Kuule maha 96 tükki.
Neil Armstrongi esimene foto, mis on tehtud pärast Kuule maandumist, 20. juulil 1969. All vasakul on valge jäätmekott, mida jäeti Kuule maha 96 tükki. Foto: NASA

NASA on käivitanud võistluse, mille auhinnafond on 3 miljonit dollarit, et aidata lahendada pikaajalist probleemi, mis on seotud inimeste Kuu ja Marsi missioonidega.

Kuul leidub mitmeid esemeid, sealhulgas roboteid, mõned lipud, perekonnafoto ja võib-olla isegi dinosauruste jäänuseid. Kuid seal on ka 96 kotti inimeste tekitatud prügiga, mille Apollo astronaudid sinna jätsid. Need kotid jäeti Kuule maha, et teha ruumi Kuult võetud proovide jaoks. Tegelikult on Neil Armstrongi tehtud esimene foto Kuul just üks neist paljudest jäätmekottidest.

Esimestel piltidel, mille tegi Neil Armstrong Kuu pinnal, oli näha prügikott täis jäätmeid ja muid ebavajalikke asju.
Esimestel piltidel, mille tegi Neil Armstrong Kuu pinnal, oli näha prügikott täis jäätmeid ja muid ebavajalikke asju. Foto: NASA

Kuigi kulgurid ja maandurid ei tooda palju jäätmeid, teevad inimesed seda rohkesti. Jäätmed pole mitte ainult väljaheited ja uriin, vaid ka muu prügi ja materjalid, mis kogunevad pikkade missioonide jooksul või Kuu baasis viibimise ajal. See on probleem, mille lahendamiseks NASA otsib praegu lahendusi uue väljakutse kaudu nimega LunaRecycle Challenge.

Kuu missioonide jäätmekäitlus

NASA plaanib Kuul viibida pikema aja vältel, kuid teadusvarustuse, riiete ja toidupakendite jäätmed võivad muutuda probleemiks. Lisaks jäätmete vähendamisele otsib NASA ideid ja tehnoloogiaid, mis võimaldaksid jäätmeid taaskasutada ja kasulikeks toodeteks ümber töödelda.

Perekonnapilt Kuu pinnal.
Perekonnapilt Kuu pinnal. Foto: NASA

NASA auhindade, väljakutsete ja ühisrahastuse programmi juht Amy Kaminski sõnul on jätkusuutlik tegutsemine oluline tegur, kui tehakse avastusi ja viiakse läbi teadustööd nii kodust eemal kui ka Maal. Selle väljakutsega otsib NASA avalikkuselt uuenduslikke lähenemisviise jäätmekäitlusele Kuul ning soovib seda oskusteavet ka Maale tagasi tuua, et see kõigile kasu tooks.

Võistlus jaguneb kaheks osaks:

1. Prototüübi loomise etapp (Prototype Build Track) keskendub riistvara komponentide ja süsteemide väljatöötamisele ja arendamisele, et taaskasutada tahkeid jäätmeid Kuu pinnal.

2. Digitaalse kaksikprogrammi osa (Digital Twin Track) eesmärk on luua Kuu pinnal tahkete jäätmevoogude ringlussevõtu ja lõpptoodete valmistamise täieliku süsteemi virtuaalse koopia projekteerimine.

NASA Centennial Challenges programmi ajutine juht ja LunaRecycle võistluse juht Kim Krome ootab suure huviga, milliseid lahendusi osalejad üle maailma välja pakuvad, ning loodab, et see väljakutse viib agentuuri ja inimkonna lähemale meie enda omast kaugemate maailmade uurimisele.

Allikas: NASA

Tagasi üles