VAATA OTSE Kuidas teha nii, et oleks hästi ja veel paremini – kas see on üldse võimalik?

Copy
Kuidas parem ja inimese poole pööratud teadus saaks Eesti ühiskonda edendada – riigikogus korraldatud konverents püüab sellele vastata.
Kuidas parem ja inimese poole pööratud teadus saaks Eesti ühiskonda edendada – riigikogus korraldatud konverents püüab sellele vastata. Foto: Pixabay

Riigikogu konverentsisaalis võtavad kohad sisse erinevate valdkondade õpetlased ning sõna saavad ka majaduspraktikud.
Esmaspäeval on just väga olulises asjas välja antud Nobeli majanduspreemia ning saame põnevusega jälgida, kas sel konverentsil leiavad käsitlemist ka uued teadmised rahvaste heaolu asjus. Vaata otseülekannet konverentsist Postimehe vahendusel.

Kolmapäeval 16. oktoobril kell 10.00-16.00 toimub Riigikogu konverentsisaalis üheteistkümnes teaduspoliitika konverents, mis sel korral kannab pealkirja

«Teadus kui Eesti arengumootor (XI).​ Elujõuline Eesti – tähendus ja valikud».

Korraldajate soov on, et see konverents vaagiks Eesti elujõudu. ​Kas sedastatakse vaid asjade seisu või kuuleme ettekannetest ka uusi ideid ja võimalikke lahendusi?

Majanduse arengut siiski oluliseks pidades räägitakse korraldajate sõnul sel konverentsil keelest ja kultuurist.

​Konverentsi korraldajad annavad mõista, et soovivad teaduspõhist käsitlust Eesti elujõuliseks muutmisel. Kui konverents välja kuulutati, ei olnud veel teada selle aasta Nobeli majanduspreemia laureaadid – vaat neil oli sügav ja põhjalik käsitlus sellest, mis ühiskondi jõukaks teevad. Võimalik, et keegi võtab ka selle aspekti käsitleda – korraldajad seda eraldi välja pole toonud.

Vaatluse alla tulevad rahvastikumuutuste ja -rände mõju, ühiskondlik sidusus, inimeste heaolu, ning eesti keele ja kultuuri olukord.

Lisaks olukorra analüüsile proovitakse leida vastuseid küsimustele, milles seisneb teadlaste arvates Eesti jaoks edukas rahvastiku-, sotsiaalse lõimumise, ühiskondliku heaolu, keele ja kultuuri poliitika.

Konverentsi peaesinejatena astuvad üles ettevõtja Erkki Raasuke, TLÜ osaluskultuuri professor Katrin Tiidenberg, TLÜsotsiaaltervishoiu professor Merike Sisask, TÜ linna- ja rahvastikugeograafia professor Tiit Tammaru, TÜ biosemiootika professor Kalevi Kull, õiguskantsler Ülle Madise, TÜ anglistika professor Raili Marling ja TÜ ajakirjandusuuringute kaasprofessor Marju Himma. Konverentsi modereerib TLÜ rektor professor Tõnu Viik.

Konverents on kutsetega, ent kõik huvilised saavad jälgida otseülekannet Postimehe vahendusel 16. oktoobril algusega kell 10.00.

KONVERENTSI KAVA

10.00–10.15 Konverentsi sissejuhatus – Tõnu Viik, moderaator, TLÜ rektor

10.15–10.25 Konverentsi avamine – Kristen Michal, peaminister

10.25–10.40 Õiguskaitse ja privaatsus digiriigis – Liisa-Ly Pakosta, justiits- ja digiminister

10.40–11.50 I teemaplokk: Mis teeb Eesti ühiskonna elujõuliseks?

10.40–10.50 Teema avamine – Tõnu Viik, moderaator, TLÜ rektor

10.50–11.05 Milline on elujõuline juhtimiskultuur? – Erkki Raasuke, ettevõtja

11.05–11.20 Ühtekuuluvus, vastandumine ja usaldus, mis soodustab ja õõnestab heaolutunnet? – Katrin Tiidenberg, TLÜ osaluskultuuri professor

11.20–11.35 Vaimselt terve rahvas: mida see tähendab ja kuidas selleni jõuda? – Merike Sisask, TLÜ sotsiaaltervishoiu professor

11.35–11.50 Miks on vaja poliitiliselt juhitud rände- ja talendipoliitikat? – Tiit Tammaru, TÜ linna- ja rahvastikugeograafia professor

12.00–12.50 I arutelu – Mis teeb Eesti ühiskonna elujõuliseks? Kas Eesti siis vajab rände- ja talendipoliitikat? Kuidas hoida ühiskonna vaimset tervist?

Mida teha, et Eesti poliitiline juhtimine ei õhutaks vastandumist ega õõnestaks usaldust riiklike institutsioonide vastu?

Ivo Suursoo, ettevõtja, ETKL volikogu aseesimees; Tiit Tammaru; riigikogu liikmed: Raimond Kaljulaid, Liina Kersna, Anastassia Kovalenko-Kõlvart

13.35–14.45 II teemaplokk: Mis teeb eesti keele ja kultuuri elujõuliseks?

13.35–13.45 Teema avamine – Tõnu Viik, moderaator, TLÜ rektor

13.45–14.00 Terve Eestimaa élan vital – Kalevi Kull, TÜ biosemiootika professor

14.00–14.15 Eesti keel kui Eesti riigi alusväärtus – Ülle Madise, õiguskantsler

14.15–14.30 Milles seisneb kultuuri elujõud? – Raili Marling, TÜ anglistika professor

14.30–14.45 Kes pole meiega, on meie vastu. Ehk meedia ja teiste toimijate roll ühiskonna ühendamises ja lõhestamises – Marju Himma, TÜ ajakirjandusuuringute kaasprofessor

14.55–15.45 II arutelu Mis teeb eesti keele ja kultuuri elujõuliseks?

Kuidas suurendada Eesti kultuuri elujõudu? Mida teha, et eesti keel ei taanduks «köögikeeleks»? Kuidas võiks demokraatlik meedia ühiskonda ühendada?

Ülle Madise; Kalevi Kull; riigikogu liikmed: Jaak Valge, Tõnis Lukas, Ando Kiviberg

15.45–15.50 Kokkuvõte – Tõnu Viik

Konverentsi korraldajad: Eesti Teadusagentuur, Riigikogu kultuurikomisjon, Rektorite Nõukogu, Eesti Teaduste Akadeemia, Eesti Noorte Teaduste Akadeemia ning Haridus- ja Teadusministeerium.

Tagasi üles