Vaata videot Dresdeni muusikuid asus dirigeerima kolme käega robot

Copy
Kolme käega robot Dresdeni sümfooniaorkestrit juhatamas.
Kolme käega robot Dresdeni sümfooniaorkestrit juhatamas. Foto: Youtube / Kuvatõmmis

Saksamaal Dresdenis tegi möödunud nädalavahetusel oma debüüdi ainulaadne kolme käega robot, mis on treenitud imiteerima dirigendi tegevust orkestri ees. Ainulaadse Robot Sümfooniaga tähistas Dresdeni Sümfooniaorkester oma 25. aastapäeva. Robot juhatas Dresdeni Sümfoonikute orkestrit kahes etteastes, esitades muusikat, mis oli spetsiaalselt loodud roboti eriliste oskuste esile toomiseks.

Robot koosnes kolmest eraldiseisvast käelaadsest seadmest, mis hoidsid taktikeppe. Iga käsi suutis liikuda iseseisvalt, võimaldades robotil hoida takti ja esitada muusikalisi dünaamikaid. See oskus tuli eriti esile helilooja ja pianisti Andreas Gundlachi teoses «Semiconductor's Masterpiece», mis oli spetsiaalselt tellitud Dresdeni Sümfoonikute poolt.

Dresdeni Sümfooniaorkester tähistas oma 25. aastapäeva Robot Sümfooniaga.
Dresdeni Sümfooniaorkester tähistas oma 25. aastapäeva Robot Sümfooniaga. Foto: tu-dresden.de

Kolme käega robot suutis juhtida orkestri kolme sektsiooni eraldi, mis oleks ühe inimese jaoks olnud võimatu. Gundlach selgitas pühapäeval peetud esitluse ajal, et roboti idee sai inspiratsiooni Dresdeni tehnikaülikooli teadlastelt, kes arendavad koostööroboteid ehk n-ö co-boteid. Nende eesmärk pole inimesi asendada, vaid töötada koos nendega.

Dirigendioskustega roboti meisterdasid Dresdeni tehnikaülikooli teadlased.
Dirigendioskustega roboti meisterdasid Dresdeni tehnikaülikooli teadlased. Foto: tu-dresden.de

Roboti arendamine ja koolitamine koos Dresdeni tehnikaülikooliga võttis aega kaks aastat. Gundlach märkis, et roboti õpetamine andis tema jaoks uue tähenduse sellele, kui imeline on inimese võime oma liigutusi juhtida. Protsess nõudis kannatlikku tööd, et õpetada masinale esteetilisi käeliigutusi, mida orkester hästi mõistaks.

Lisaks juhatas kaks roboti kätt Wieland Reissmanni teose «#kreuzknoten» esmaettekannet, mis nõudis samal ajal mitmes erinevas tempos mängimist.

Allikas: techxplore.com

Tagasi üles