Suur samm inimkonnale SpaceXi platvorm krabas õhust kinni kosmosest tagasi pöördunud raketi

Copy
Starshipi kanderakett Super Heavy Booster jõudis 13. oktoobril edukalt tagasi n-ö koju ehk stardiplatvormile Texase osariigis Boca Chica lähedal, kus asub SpaceXi kosmosekeskus. Neid hiigelrakette kavatsetakse tulevikus hakata taaskasutama, nii et pärast starti pöörduvadki need tagasi ja neid saab aina uuesti kasutada.
Starshipi kanderakett Super Heavy Booster jõudis 13. oktoobril edukalt tagasi n-ö koju ehk stardiplatvormile Texase osariigis Boca Chica lähedal, kus asub SpaceXi kosmosekeskus. Neid hiigelrakette kavatsetakse tulevikus hakata taaskasutama, nii et pärast starti pöörduvadki need tagasi ja neid saab aina uuesti kasutada. Foto: SERGIO FLORES / AFP / SCANPIX

Kosmosefirma SpaceX sai eile hakkama enneolematu saavutusega: nende stardiplatvorm haaras kinni hiiglasliku kanderaketiraketi Super Heavy Booster, mis pöördus pärast kosmoselaeva kohaletoimetamist edukalt maale tagasi. 

Ühe seni kõige dramaatilisema ja kõrge riskiga kosmoselennuga saatis SpaceX pühapäeval mehitamata katselennule oma tohutu kanderaketi ning kasutas siis stardiplatvormi mehaanilisi käsi, tuntud ka kui Mechazilla, et püüda tagasipöörduv esimene aste õhus kinni. Sellist tehnoloogiat pole varasemates kosmoseprogrammides kunagi nähtud.

Uue põlvkonna korduvkasutatavat raketti on katsetatud varemgi

Starshipi ülemine aste tegi samal ajal tiiru ümber planeedi ning sisenes uuesti atmosfääri India ookeani kohal, taludes langemisel temperatuure, mis ulatusid ligi 3000 kraadini.

Kuid esimese astme õhust kinni nabimine Mechazilla mehhaaniliste kätega starditorni küljes oli kahtlemata viienda katselennu suurim tipphetk.

23-korruselise Super Heavy esimese astme kinni haaramine kujutas endast olulist verstaposti SpaceXi soovis arendada välja täielikult korduvkasutatav rakett, mida saab kiiresti uuesti üles lennutada, kirjutab CBS News.

SpaceXi asutaja Elon Musk kommenteeris sotsiaalmeedias X, et see oli tema arvates suur samm inimkonna n-ö mitmeplaneedilise tuleviku suunas.

Suurim rakett ajaloos

121 meetri kõrgune rakett startis SpaceXi Boca Chica lennurajalt Texase ranniku ääres kell 8.25 hommikul kohaliku aja järgi, pakkudes vapustavat vaatepilti, kui 33 metaanipõletiga Raptor mootori tööle lülitus, kaasnedes maad raputava mürinaga.

Kolm minutit ja 40 sekundit pärast starti eraldus Super Heavy esimene aste, pöördus tagasi ning käivitas 13 Raptori mootorit, et suunduda tagasi Texase rannikule, samas kui Starshipi ülemine aste jätkas tõusu kosmosesse, kasutades oma kuut Raptori mootorit, kirjutab New Atlas.

Kui raketi või stardimehhanismiga oleks probleeme tekkinud, oli plaanis esimene aste suunata kukkuma Mehhiko lahte.

Ent probleeme ei tekkinud ja Super heavy naasiski edukalt stardiplatvormile, kus mehaanilised käed haarasid sellest kinni just hetk enne mootorite seiskumist.

Uued tehnoloogilised väljakutsed

Selle katselennu peamine eesmärk oli näidata, et tagasipöörduv Super Heavy aste on võimalik stardiplatvormil kinni püüda, et see saaks kiiresti uuesti kasutusse võtta. Nii Super Heavy esimene aste kui ka Starship on täielikult korduvkasutatavad, mõlemad on ehitatud selleks, et jõuda tagasi Maale ja olla valmis järgmisteks missioonideks – olgu see siis Maa orbiidile, Kuule või lõpuks kasvõi Marsile.

Kui Falcon 9 raketid on juba saavutanud edu esimeste astmete maapealse maandumisega, siis 70 meetri kõrguse Super Heavy esimese astme kinni püüdmine tundus algselt üsna võimatu. 

Starshipi Super Heavy on kinni nabitud: see tähendab, et nii suure kanderaketi taaskasutus võibki peagi käes olla ja see pole enam ulme, nagu esialgu arvati.
Starshipi Super Heavy on kinni nabitud: see tähendab, et nii suure kanderaketi taaskasutus võibki peagi käes olla ja see pole enam ulme, nagu esialgu arvati. Foto: SERGIO FLORES / AFP / SCANPIX

SpaceX on sõlminud lepingu NASAga, et toimetada Kuule astronaudid Artemise programmi raames, kasutades selleks modifitseeritud Starshipi. Kuid kõigepealt tuleb saada Starship madalale Maa orbiidile, seejärel saata sellele järele mitmeid Super Heavy toel lendavaid Starshipi «tankereid», mis täidavad kosmoselaeva kütusepaagid pikemaks teekonnaks Kuu orbiidile.

Väljakutsed jätkuvad

Kuigi pühapäevane katselend möödus täiesti edukalt, on vaja teha veel mõned lennud, et täiustada süsteemi ja tõestada selle usaldusväärsust astronautide pardale võtmiseks.

Töö seisab veel ees nii tehniliste täiustustega kui ka bürokraatlike takistuste ületamise asjus, sest Musk on viimasel ajal kritiseerinud Föderaalset Lennundusadministratsiooni (FAA) liiga aeglase regulatiivse protsessi tõttu.

Järgmine suur eesmärk SpaceXi jaoks on püüda kinni nii Super Heavy esimene aste kui ka Starshipi ülemine aste, mis annaks võimaluse ülikiireks taaskasutuseks ja seninägematult lühikeseks ajaks kahe stardi vahel.

Tagasi üles