EBAREAALNE Kaks inimest suhtlesid teineteisega oma unenägudes (3)

Copy
REMspace’i eesmärk on saavutada reaalajas suhtlemine selgetes unedes.
REMspace’i eesmärk on saavutada reaalajas suhtlemine selgetes unedes. Foto: Kuvatõmmis videost. instagram.com / michael_raduga

Esimest korda on teadlased saavutanud läbimurde, kus kaks inimest suhtlesid omavahel unenäos. REMspace'i teadlaste tehtud eksperiment tõestas, et kirkad unenäod (lucid dreams) võivad avada täiesti uue kommunikatsioonitasandi ja viia inimkonna potentsiaali uutesse kõrgustesse.

Eksperimendis, kus kaks osalejat said teadlikuks oma unenäost ning vahetasid omavahel ühe sõnumi, kasutati spetsiaalselt loodud seadmeid, mis jälgisid kaugseire abil nende ajulaineid ja muid polüsomnograafilisi andmeid.

Kirka unenäo fenomen ja REM-une potentsiaal

Kirgas unenägu on seisund, kus inimene on teadlik, et ta on unes, olles samal ajal ikka veel unenäo sees. See saavutati eksperimentide käigus REM-une ajal, unetsüklis, mida REMspace peab järgmiseks suureks läbimurdeks, mis võib pakkuda lahendusi füsioloogilistele probleemidele ja aidata õppida uusi oskusi.

Ettevõte usub, et REM-uni võib tuua samasuguse revolutsiooni nagu tehisintellekt, ja püüab olla selle uue valdkonna teerajaja. Nad väidavad, et REM-uni võimaldab inimestel täielikult sukelduda väljaarendatud reaalsusesse, kus nad saavad näha, kuulda, puudutada, tunda lõhnu ja maitset, kogeda rõõmu ja valu ning isegi muuta oma keha ja sugu. Erinevalt füüsilisest maailmast on REM-unenäod vabad reaalsuse piirangutest ja reeglitest.

Esimene unenäos toimunud «vestlus»

24. septembril toimunud katses magasid osalejad oma kodudes, kui nende ajulaineid ja muid uneandmeid jälgiti spetsiaalse kaugseireaparaadiga. Kui esimene osaleja jõudis kirka une seisundisse, genereeris server juhusliku sõna «Remmyo» ja edastas selle kõrvaklappide kaudu. Osaleja kordas seda sõna oma unenäos ning tema vastus salvestati serverisse.

Kaheksa minutit hiljem sisenes teine osaleja kirkasse unne ja sai kätte esimese osaleja saadetud sõnumi. Pärast ärkamist kinnitas ta sõnumi vastuvõtmist, märkides ajaloolist hetke, kus esimest korda peeti vestlus unenäos. See murranguline eksperiment viis ellu kontseptsiooni, mis on sarnane «Inception» filmis kujutatud ideega.

Katsealused, kes unenäos suhtlemise läbi tegid.
Katsealused, kes unenäos suhtlemise läbi tegid. Foto: www.instagram.com / michael_raduga/

Reaalajas suhtlemise potentsiaal kirgastes unedes

Ettevõte REMspace teatas, et lisaks suutsid veel kaks inimest oma unenäos serveriga suhelda. Õnnestunud kommunikatsioon saavutati pärast viit aastat intensiivset uurimis- ja arendustööd. Nüüd, pärast esimest korda õnnestunud katset jätkatakse tehnoloogia täiustamist, et saavutada veelgi paremaid tulemusi.

REMspace'i eesmärk on saavutada reaalajas suhtlemine kirgastes unedes, mis võib olla keeruline, kuid ettevõte loodab seda lähikuudel ikkagi saavutada. «Eile tundus unenäos suhtlemine ulmevaldkonda kuuluvat. Homme on see nii tavaline, et me ei suuda oma elu ilma selleta ette kujutada,» ütles REMspace'i asutaja ja tegevjuht Michael Raduga. Ta rõhutas, et see avab ukse lugematutele kaubanduslikele rakendustele ja muudab meie arusaama suhtlemisest unenäomaailmas.

Allikas: interestingengineering.com

Tagasi üles