Rootslased korjavad avamerelt selle masinaga kokku iga kui energiakübeme

Copy
NoviOcean suudab toota elektrit päikesest, tuulest ja lainetest.
NoviOcean suudab toota elektrit päikesest, tuulest ja lainetest. Foto: Noviocean

Rootsi ettevõte NoviOcean on välja töötanud uuendusliku masina, mis ühendab tuule-, päikese- ja laineenergia üheks ujuvplatvormiks, tootes ööpäev ringi kuni ühe megavati puhast energiat. See platvorm, mõõtmetega 38 x 9 meetrit, ulatub veepinnast 4 meetrit kõrgemale ja 12 meetrit allapoole, olles suhteliselt väike, võrreldes hiiglaslike meretuulegeneraatoritega.

Platvormi tööpõhimõte on mitmekülgne: päikesepaistelisel ajal toodab 700 ruutmeetrit päikesepaneele 50 kW energiat, tuulisel ajal töötab kuus vertikaalteljel tuuleturbiini (VAWT) ja ookeanilainete liikumisest ammutatakse kuni 650 kW energiat. VAWTidel on mitmeid eeliseid, sealhulgas madalal asuv raske generaatoriosa ja võime tuult vastu võtta igast suunast.

Laineenergia generaator kasutab süsteemi, kus ujuvusjõud muundatakse elektriks. Platvormi all paiknev kolb, mille üks ots on kinnitatud ujuvplatvormi külge ja teine ookeani põhja, hoiab vee all 600 kuupmeetrit õhku, mille tõstejõud on kuni 600 tonni. See jõud suunatakse läbi veetoru, mis lükkab tööle kõrgsurvegeneraatori.

Platvormi all on kolb, mille üks ots kinnitub ujuvplatvormi külge ja teine ookeani põhja.
Platvormi all on kolb, mille üks ots kinnitub ujuvplatvormi külge ja teine ookeani põhja. Foto: Noviocean

NoviOcean on ehitanud kolm prototüüpi, millest viimane on veetnud 14 kuud merel, vastates täpselt simulatsioonidele. Järgmine samm on täismõõdus pilootplatvorm, mis peaks valmima aastaks 2026–2027. Esimene kommertsplatvormide võrk võiks tööle hakata 2031–2032.

Esimene kommertsplatvormide võrk võiks tööle hakata 2031–2032.
Esimene kommertsplatvormide võrk võiks tööle hakata 2031–2032. Foto: Noviocean

Nagu kõik taastuvenergia lahendused, hinnatakse ka seda projekti lõppkokkuvõttes energiakulu alusel (LCoE). NoviOcean prognoosib esialgse 1 MW platvormi maksumuseks 3,6 miljonit eurot, kuid loodab suuremas mahus tootmisel saavutada hinnalanguse umbes 2 miljoni euroni. Esialgne kulu jääb siiski kõrgemaks, võrreldes tuule- ja päikeseenergiaga, kuid ettevõte usub, et mitmeliigilise energiatoomise võimekus aitab platvormil pakkuda konkurentsivõimelist energiat.

Platvormide ehitamine, paigaldamine ja hooldamine peaks olema lihtsam kui suurte meretuulegeneraatorite puhul, samuti saab neid tihedamalt paigutada.

Allikas: Newatlas

Märksõnad

Tagasi üles