NASA sai pildile ennenägematult detailse pildi Maa kiirgusvööndist

Copy
Kui ESA Jupiter Icy Moons Explorer (Juice) 2024. aasta augustis Kuust ja Maast mööda sõitis, kasutas missioonimeeskond võimalust katsetada kosmoselaeva pardal olevaid arvukaid teadusinstrumente. Selle infograafika keskel on kujutatud kõigi aegade teravaim pilt Maa magnetvälja püütud laetud osakestest koosnevast pilvest, samas kui lisatud joonistel on näidatud möödasõidu marsruudil tuvastatud kõrge energiaga ioonide ja elektronide mõõtmisandmed.
Kui ESA Jupiter Icy Moons Explorer (Juice) 2024. aasta augustis Kuust ja Maast mööda sõitis, kasutas missioonimeeskond võimalust katsetada kosmoselaeva pardal olevaid arvukaid teadusinstrumente. Selle infograafika keskel on kujutatud kõigi aegade teravaim pilt Maa magnetvälja püütud laetud osakestest koosnevast pilvest, samas kui lisatud joonistel on näidatud möödasõidu marsruudil tuvastatud kõrge energiaga ioonide ja elektronide mõõtmisandmed. Foto: ESA/NASA/Johns Hopkins APL/Josh Diaz

NASA on avaldanud seni kõige selgemad pildid Maa magnetosfääri kiirgusvööndist. Üllatuslikult ei olnud seda saavutust võimaldanud kosmosesond JUICE mõeldud ainult Maad kaitsva kiirgusvöö üksikasjalikuks uurimiseks – see on tegelikult osa mitmeaastasest teekonnast Jupiterile.

Eelmise aasta 14. aprillil startis Euroopa Kosmoseagentuuri Jupiteri jääkuude uurimissond JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer), mis on teel Päikesesüsteemi suurima planeedi juurde. Kui sond jõuab sihtkohta juulis 2031, hakkab ta uurima Jupiteri magnetosfääri ja koguma teavet kolme kuu – Callisto, Europa ja Ganymedese kohta. Enne seda peab JUICE aga kasutama mitmete planeetide gravitatsiooni oma kiiruse ja trajektoori korrigeerimiseks. NASA insenerid kasutasid juba esimest lähedast möödalendu maksimaalselt ära.

NASA teatas 1. oktoobril nii uutest piltidest kui ka ajaloo esimesest topeltmanöövrist, mis kasutas edasiliikumiseks Kuu kui Maa gravitatsiooni. 19. augustil alustas andmete kogumist sondi esimene instrument Jovian Energetic Electrons (JoEE), kui JUICE möödus umbes 750 kilomeetri kauguselt Kuu pinnast. Selle 30-minutilise akna jooksul kogus JoEE andmeid kosmosekeskkonna mõjust Kuu pinnale. See lühike katse oli edukas eelproov, mida JoEE loodab kordades suuremas ulatuses saavutada Jupiteri läheduses.

ESA's Jupiter Icy Moons Explorer (Juice)
ESA's Jupiter Icy Moons Explorer (Juice) Foto: ESA/Lightcurve Films/R. Andres

20. augustil läbis JUICE Maa magnetosfääri, liikudes umbes 37 000 kilomeetrit Vaikse ookeani kohal. Seekord aktiveeriti Johns Hopkinsi Ülikooli Rakendusfüüsika Labori loodud teine instrument, Jovian Energetic Neutrals and Ions (JENI). JENI kasutas oma ülitäpseid kaamerasensoreid, et jäädvustada energiat täis neutraalseid aatomeid, mis eralduvad laetud osakeste ja Maa atmosfääris leiduva vesiniku kokkupuutel.

APL-i juhtiv uurija Pontus Brandt oli rahul, sest ta ei oleks paremat möödalendu osanud loota. Magnetosfäärist läbi tehtud süvauuringu andmed on hämmastavad. Eriti JENI pilt kogu süsteemist oli kirsiks tordil.

JUICE-i järgmine sihtpunkt on Veenus, kus sond sooritab sarnase gravitatsioonimanöövri 2025. aasta augustis. Seejärel naaseb JUICE Maa lähedale septembris 2026 ja jaanuaris 2029, enne kui alustab oma teekonna viimast etappi Jupiteri suunas.

Kiirgusvöö mõju kosmosereisidele

Van Alleni kiirgusvöö, mis ümbritseb Maad, tekitab tõsiseid väljakutseid tulevastele kosmosereisidele, eriti pikaajalistele missioonidele Kuule ja Marsile. Uued andmed aitavad NASA-l planeerida, kuidas seda kiirgusvöö piirkonda ohutult läbida.

Allikas: Popular Science

Märksõnad

Tagasi üles