AK Krooniliste haiguste alistamiseks tuleb esmalt võita rasvumine

Copy
Briti kardioloog Eleanor Wicks ütleb, et vaja on ülekaalulisusega tegelevat strateegiat – inimeste käekäigul hoitakse silma peal, neil aidatakse kujundada uusi käitumisviise, nendega tegeletakse ja samuti on olemas ravivõimalused.
Briti kardioloog Eleanor Wicks ütleb, et vaja on ülekaalulisusega tegelevat strateegiat – inimeste käekäigul hoitakse silma peal, neil aidatakse kujundada uusi käitumisviise, nendega tegeletakse ja samuti on olemas ravivõimalused. Foto: Shutterstock

Ennetus on palju parem kui ravida juba tekkinud haigust. Paljusid probleeme ei saa tagasi pöörata, ainult toetada raviga, rõhutab Briti kardioloog Eleanor Wicks, kelle südameasjaks on võidelda rasvumise vastu.

Wicks väisas hiljuti Eestit, et kõneleda poliitikakujundajatele ja meditsiinivaldkonna esindajatele rasvumise laialdase ennetamise tähtsusest ja nupukatest võimalustest.

«Meditsiiniradadel kõndides olen näinud palju terviseprobleeme, mille korral ei saa olukorda palju parandada. Üks mu erialane fookus on südamepuudulikkus, mis on sageli rasvumise tagajärg,» ütleb Wicks. Kui südamelihas on muutunud jäigaks, on õige sekkumisaeg juba mööda lastud, nendib ta. Ravi seisneb olukorra leevendamises ja elukvaliteedi parandamises. «Ent kui nad ei oleks rasvunud, siis ei olekski neil südamepuudulikkust. Olen elus mõistnud, et oled see, mida sööd, ja ennetus on parem kui ravi,» sõnab Wicks. Seda oli kombeks öelda juba ta emal.

Tagasi üles