Päike möllab taas – Maal on oodata virmalisi, ka meie kandis (1)

Copy
NASA Solar Dynamics Observatory SDO jäädvustas selle foto 3. oktoobril 2024. aastal. Ereda laiguna pildi keskel olevast X9.0 päikeseplahvatusest tehtud pildil on näha 171 Angströmi ja 131 Angströmi kiirguse, äärmusliku ultraviolettvalguse alarühmade segu.
NASA Solar Dynamics Observatory SDO jäädvustas selle foto 3. oktoobril 2024. aastal. Ereda laiguna pildi keskel olevast X9.0 päikeseplahvatusest tehtud pildil on näha 171 Angströmi ja 131 Angströmi kiirguse, äärmusliku ultraviolettvalguse alarühmade segu. Foto: NASA/SDO

Päike paiskas eile välja seitsme aasta kõige võimsama purske. 3. oktoobril toimunud loite tugevus ulatus klassini X9.0 ja see on teine X-klassi purse oktoobris. Loomulikult võib see kaasa tuua võimsaid virmalisi.

Võimas X9.0 tugevusega purse toimus otse päikeseketta keskel, mis on kõige võimsam purse alates 2017. aastast, kui Päike vallandas X11.88 tugevusega purske. Veelgi tähelepanuväärsem on asjaolu, et sellele purskele järgnes kroonimassi plahvatus (CME), mis on suunatud otse Maa poole.

See on teine X-klassi purse tänavu oktoobris ja mõlemad pärinevad aktiivsest päikeselaigust, mida nimetatakse AR 3842. Tegu on kõige tugevama purskega viimase seitsme aasta jooksul, olles samas üks 20 võimsaimast purskest, mida on tänaseni registreeritud. Päike on hetkel oma 11-aastase aktiivsustsükli tipus, mis toob kaasa igapäevaseid purskeid juba 2022. aasta algusest. Enamik purskeid on väiksemad plahvatused, kuid X-klassi pursked, nagu äsjane X9.0, on kõige võimsamad.

AR 3842 – keeruline päikeselaikude piirkond

Purse pärines päikeselaigust AR 3842, millel on keeruline magnetiline konfiguratsioon, mida klassifitseeritakse kui «Beta-Gamma-Delta». Päikeselaigud on kohad Päikesel, kus magnetväli on ajutiselt tugevam. Need on sageli magnetiliselt keerulised piirkonnad, kus vastassuunalised magnetväljad võivad põimuda, murduda ja taasühineda, vabastades tohutul hulgal energiat, mida nimetataksegi päikesepurskeks.

Beta-Gamma piirkonnad sisaldavad vastandliku polaarsusega tsoone, mis ei ühendu kergesti. Delta-tsoonides on vastandliku polaarsusega piirkonnad kokku surutud väiksemasse ruumi, mis suurendab intensiivse ja korduva tegevuse tõenäosust. Seda oleme ka AR 3842 puhul näinud. 1. oktoobril vallandas see X7.1 purske ja seejärel veelgi võimsama X9.0 purske.

V9.0 klassi purse pärines AR 3842 päikeselaigust.
V9.0 klassi purse pärines AR 3842 päikeselaigust. Foto: NASA/SDO

Päikesepursked ja Maa

Kuigi Päikese pinnal toimuvad pursked võivad olla Maa jaoks häirivad, ei ohusta need otseselt meie elu Maal, kuna X- ja gammakiirgus ei pääse sügavale Maa atmosfääri. Siiski võivad need pursked ajutiselt segada kõrgsageduslikke raadiosidesüsteeme.

Kõige tugevamat mõju tekitavad kroonimassi väljavisked (Coronal Mass Ejection ehk CME). Need pursked, mis sageli, kuid mitte alati, kaasnevad päikesepursetega, paiskavad Päikesest välja miljardeid tonne laetud osakesi ja keerulisi magnetvälju, mis jõuavad mõne päevaga Maale. Kui need osakesed jõuavad Maa magnetväljani, võivad need põhjustada geomagnetilise tormi.

Geomagnetilised tormid ja virmalised

Geomagnetilised tormid võivad põhjustada häireid Maa tehnovõrkudes. Kõrgel atmosfääris tekkivad elektrivoolud võivad põhjustada elektrivõrgu kõikumisi, mis nõuavad pinge korrigeerimist. Satelliitide orbiit võib muutuda ja kommunikatsioonisüsteemid, sealhulgas GPS, võivad olla häiritud.

Piirkonnad, kus virmalisi võib lähipäevil esineda.
Piirkonnad, kus virmalisi võib lähipäevil esineda. Foto: NOAA

Kuigi ühe CME mõju on nõrk, toob see suure tõenäosusega kaasa virmalised kuni 50. laiuskraadini. Virmalised tekivad siis, kui Päikeselt pärinevad osakesed põrkuvad Maa magnetvälja ja liiguvad piki magnetvälja jooni Maa poolustele, kus nad suunatakse atmosfääri ülemistesse kihtidesse. Seal, osakeste interaktsioon atmosfääri ainetega tekitab ionisatsiooni, mis paneb õhu helendama erinevates värvides, sõltuvalt atmosfääri koostisest.

Juba toimunud X7.1 purske ja selle CME tõttu oli virmaliste hoiatus antud, kuid nüüd, kui CME on otse Maale suunatud, on oodata mitmepäevast intensiivset virmaliste aktiivsust.

Virmalised Maal.
Virmalised Maal. Foto: X/@EarthDotCom

Võimsaimad geomagnetilised tormid tekivad sageli «kannibalistlikust CMEst», kus kaks CMEd paisatakse järjestikku ja teine neelab esimese, tekitades suure osakeste sissevoolu. Praegune olukord, kus kaks CMEd vabanes mõnepäevase vahega, tõenäoliselt seda stsenaariumi ei tekita, kuid virmaliste nägemiseks on tingimused väga soodsad ja püsivad kogu nädalavahetuse vältel. Arvatavasti on käes parim aeg planeerida taevavaatlus, et näha üht kõige kaunimat loodusnähtust, mida meie planeet pakub.

Allikas: sciencealert.com

Märksõnad

Tagasi üles