Hiidlambaid klooninud Ameerika farmer pandi pokri

Copy
Fotol on lammas hüüdnimega Montana Mountain King, kes oli osa ebaseaduslikust äriplaanist luua suuri hübriidseid metslambaliike, mida müüa Texase jahialadele. Seda tegevust juhtinud Montana mees tunnistati metsloomadega kaubitsemises süüdi ja pandi vangi.
Fotol on lammas hüüdnimega Montana Mountain King, kes oli osa ebaseaduslikust äriplaanist luua suuri hübriidseid metslambaliike, mida müüa Texase jahialadele. Seda tegevust juhtinud Montana mees tunnistati metsloomadega kaubitsemises süüdi ja pandi vangi. Foto: Montana Fish Wildlife and Parks / AP

Ameerika Ühendriikide Montana elanik Arthur «Jack» Schubarth sai kuuekuulise vanglakaristuse omapärase äriplaani eest kloonida Kesk-Aasia suurt lammasteliiki, mida ta ebaseaduslikult USA-sse tõi. Lisaks määrati talle 24 200 dollari suurune trahv.

Schubarth püüdis kloonida ohustatud Marco Polo argali lammast (Ovis ammon polii), mis on maailma suurim lambaliik. Isased argali lambad võivad kaaluda kuni 136 kilogrammi ja nende sarved ulatuvad kuni 1,5 meetrini. Schubarth ei kavatsenud aga luua uut villatootmise impeeriumi, vaid soovis kasvatada veelgi suuremat lambaliiki, mida saaks siis jahtida ja tappa.

Kuigi loomade kloonimine on USAs seaduslik, seisnes Schubarthi kuritegu geneetilise materjali hankimises ja selle levitamises, rikkudes sellega USA looduskaitset reguleerivat Lacey seadust. Lacey seadus, mis võeti vastu 1900. aastal, reguleerib eluslooduse importi, mis võib olla kahjulik inimestele, põllumajandusele või USA põlisloomadele.

USA justiitsministeeriumi sõnul importis Schubarth koos vähemalt viie kaasosalisega Marco Polo lammaste kehaosi Kirgiisiast, jättes need deklareerimata. Üks kaasosalistest oli tõenäoliselt Schubarthi poeg, kes 2013. aastal reisis Kirgiisiasse, tappis argali lamba ja tõi USAsse elujõulise koe kloonimiseks. Aastatel 2013 kuni 2021 kasutas rühm geneetikalaborit, et luua sellest koest kloonitud embrüod. Selle tulemusena sündis üks isane argali lammas, kellele Schubarth andis nimeks Montana Mountain King (MMK).

Schubarth ja tema kaasosalised kogusid MMK-lt spermat, mida nad kasutasid teiste lammasteliikide emaste viljastamiseks. Need liigid olid Montanas samuti ebaseaduslikud. Eesmärk oli luua veelgi suurem lambatõug, mida müüa jahipidamiseks mõeldud ettevõtetele, peamiselt Texases. Hoolimata skeemi absurdsusest, plaan töötas – kuni Schubarth tabati. Massiivseid loomi saadeti ja toodi Montanasse võltsitud veterinaarsertifikaatidega ning MMK spermat müüdi ka teistele kasvatajatele. Ebaseaduslikke tehinguid sooritati 12 osariigis.

Prokurörid rõhutasid, et tegu polnud hetkeotsuse ega üksikkuriteoga, vaid teadlikult ja planeeritult toime pandud tegevusega, mille käigus rikuti nii osariigi kui ka föderaalseadusi. Schubarthi skeem kujutas ohtu kohalikele lambaliikidele, levitades haigusi, nagu nakkav ja kurnav Johne haigus (ehk paratuberkuloos), mis tappis kaks tema rantšos viibinud lammast.

USA justiitsministeeriumi abiprokurör Todd Kim sõnas, et Schubarthi tegevus rikkus mitte ainult rahvusvahelisi looduskaitsereegleid, vaid ohustas ka kodumaiseid looduspopulatsioone.

Allikas: Gizmondo

Märksõnad

Tagasi üles