Tehisaru abil avastati Peruu kõrbest sadu ennenägematuid objekte (1)

Copy
Tehisaru abil avastatud 303 seni teadmata geoglüüfi hulgas oli üks silmapaistvamaid kujundeid 22 meetri pikkune nuga käes hoidva eluka kujutis.
Tehisaru abil avastatud 303 seni teadmata geoglüüfi hulgas oli üks silmapaistvamaid kujundeid 22 meetri pikkune nuga käes hoidva eluka kujutis. Foto: Masato Sakai et al.

Peruu salapärases Nazca kõrbes avastati tehisintellekti abiga 303 uut geoglüüfi. Need iidsed joonised, mis on olnud aastakümneid mõistatus, on nüüd saanud veelgi intrigeerivamaks tänu Jaapani teadlaste tööle.

Jaapani teadlased avastasid tehisintellekti abil 303 seni teadmata geoglüüfi, lisades need juba teadaolevatele 430 joonisele. Need avastused muudavad piirkonna teadlaste jaoks veelgi põnevamaks ning tõmbavad ka turistide tähelepanu. Uurimisrühm loodab, et uus AI-le tuginev meetod suudab aidata leida veel sadu avastamata geoglüüfe.

Need joonised loodi aastatel 200 eKr kuni 700 pKr Nazca kultuuri ja võimalik, et eelnenud Paracase kultuuri ajal. Mõned neist laiuvad kuni 366 meetri ulatuses. Uus uurimus, mis avaldati ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences, kirjeldab, kuidas teadlased kasutasid IBMi tehisintellekti, et tuvastada droonikaadrite abil vaevu nähtavad jooned. Uued leiukohad kinnitasid kohapealsed eksperdid.

Need joonised loodi aastatel  200 eKr kuni 700 pKr Nazca kultuuri ja võimalik, et eelnenud Paracase kultuuri ajal.
Need joonised loodi aastatel  200 eKr kuni 700 pKr Nazca kultuuri ja võimalik, et eelnenud Paracase kultuuri ajal. Foto: Masato Sakai et al.

Uuringu kaasautor, Yamagata ülikooli professor Masato Sakai, ütleb, et tehisintellekti kasutamine võimaldas geoglüüfe kaardistada kiiremini ja täpsemalt. Kuue kuu pikkune uuring andis tulemusi 20 korda kiiremini kui seni kasutatud meetodid. Varasematel aastatel võttis töö aega kolm kuni neli aastat, kuid nüüd tehakse see ära paari päevaga.

Nazca joonised: ebatavalised avastused

Nazca joonised on nende avastamisest alates olnud mõistatus. Geoglüüfid, mis katavad umbes 390 ruutkilomeetri suurust ala, kujutavad loomade, taimede ja inimeste motiive ning abstraktseid kujutisi, sealhulgas kuulsat «astronaudi» figuuri. Need suurejoonelised joonised on UNESCO maailmapärandi nimekirjas alates 1994. aastast. Peruus on need saanud suureks turismiatraktsiooniks.

Astronaudi geoglüüf.
Astronaudi geoglüüf. Foto: Masato Sakai et al.

Nazca joonised jagunevad kahte kategooriasse: suuremad joonelaadsete kujunditega geoglüüfid ja väiksemad reljeefsed geoglüüfid. Esimese tüübi puhul kraabiti kivine pinnas lahti, paljastades allpool asuvad erinevat värvi kihid, luues geomeetrilisi kujundeid, loomi või taimi. Suurimaid kujundeid saab täielikult näha ainult õhust. Teine tüüp on väiksemad reljeefsed geoglüüfid, mille loomiseks kasutati musti ja valgeid kive ning on sageli vaid umbes üheksa meetri suurused. Need on maastikul vähem kontrastsed ja seetõttu raskemini avastatavad.

Tehisintellekti abil leitud uued kujutised

Hiljutised avastused koosnevad peamiselt väiksematest reljeefsetest geoglüüfidest, millest 80 protsenti kujutavad inimesi, loomade pealuid ja koduloomi, näiteks laamasid. Üks silmapaistvamaid kujundeid oli 22 meetri pikkune nuga käes hoidva mõõkvaala kujutis. Teadlased on leidnud sarnaseid kujutisi Nazca perioodi keraamikalt, kus mõõkvaalad on kujutatud inimpeade mahalööjatena, viidates, et need olendid võisid olla seotud inimohvritega.

Foto: Masato Sakai et al.

Kuna need reljeefsed joonised paiknevad jalgradade lähedal, arvavad teadlased, et need olid mõeldud näitamiseks väikestele rändajate rühmadele. Suuremad joonistused, mis sageli kujutavad metsloomi, on seotud rituaalidega ja olid mõeldud Nazca jumalatele vaatamiseks.

Uuringus rõhutatakse, et reljeefsete ja joonelaadsete geoglüüfide vahel on olulisi erinevusi mitte ainult suuruses ja stiilis, vaid ka nende motiivide, asukohtade ja kasutusotstarbe asjus. Teadlased usuvad, et veel kuni 250 reljeefset geoglüüfi võib piirkonnas oodata avastamist, ning loodavad, et tulevikus suudavad AI-tööriistad veelgi rohkem tulemusi pakkuda.

Uuring on avaldatud ajakirjas The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)

Allikas: popularmechanics.com

Tagasi üles