Sahara kõrb muutub tugevate vihmade tõttu roheliseks (2)

Copy
Lõuna-Marokos Zagoras, üleujutatud kõrbe oaas, mis on tekkinud tugevate vihmahoogude tõttu.
Lõuna-Marokos Zagoras, üleujutatud kõrbe oaas, mis on tekkinud tugevate vihmahoogude tõttu. Foto: STR via AP

Osa Sahara kõrbest on muutumas rohkete vihmahoogude tõttu roheliseks. Kui reeglina kuiv maastik saab vett, hakkab taimestik seal kiiresti idanema.

NASA satelliidipiltidel on näha taimedega kaetud oaase näiteks Loode-Aafrikas, kus 7. ja 8. septembril möllanud ekstratroopiline tsüklon kastis üle alad Marokos, Alžeerias, Tuneesias ja Liibüas, kus tavaliselt vihma ei saja.

NASA Maavaatlusjaama andmetel on põõsad ja puud hakanud kasvama madalates piirkondades, näiteks jõesängides. Columbia ülikooli kliimamuutuste uurija Sylwia Trzaska kinnitas, et see nähtus pole tegelikult haruldane, sest kui Aafrika selle piirkonna kuivad alad saavad tugeva vihmasaju osaliseks, reageerib taimestik kiiresti.

NASA satelliit Terra MODIS jäädvustas 10. septembril 2024. aastal selle parempoolse pildi. Vasakpoolne pilt näitab sama piirkonda 14. augustil, enne tormi ja üleujutusi.
NASA satelliit Terra MODIS jäädvustas 10. septembril 2024. aastal selle parempoolse pildi. Vasakpoolne pilt näitab sama piirkonda 14. augustil, enne tormi ja üleujutusi. Foto: NASA

Woods Hole Okeanograafiainstituudi president Peter de Menocal selgitas, et erakordsed vihmasajud muudavad kõrbed lühiajaliselt õitsevateks ja rohelisteks põldudeks. Tuhandeid aastaid tagasi oli Sahara püsivalt kaetud roheluse ja järvedega.

Lisaks on hiljutise vihmasaju tõttu hakanud täituma tavaliselt tühjad järved. Näiteks Alžeerias asuv soolaväli Sebkha el Melah on viimase 20 aasta jooksul vaid kuuel korral veega täitunud.

NASA esialgsed andmed näitavad, et mõnes piirkonnas on sademete hulk ületanud poole meetri piiri. Sahara mõnes piirkonnas sajab aastas vaid mõni sentimeeter vihma. Kuigi suvised vihmad on Lääne-Aafrika mussoonide tõttu tavalised, on haruldane, et troopiline vihm ulatub nii kaugele põhja.

NASA andmetel aitas sajuala põhja poole nihkumine kaasa sellele, et mõnes piirkonnas sadas vaid mõne päevaga terve aasta jagu vihma. Tormitsüklon tekkis Atlandi ookeani kohal ja laienes kaugele lõunasse, tõmmates NASA andmetel niiskust ekvatoriaal-Aafrikast Sahara põhjaossa.

Need muutused on põhjustanud üleujutusi Lääne- ja Kesk-Aafrikas, kus üle 1000 inimese on hukkunud ja umbes 4 miljonit inimest on üleujutuste tõttu pidanud kannatama.

Kliimamuutused võivad põhjustada vihmavööndi nihkumist kaugemale põhja poole ka tulevikus, selgub käesoleva aasta alguses ajakirjas Nature avaldatud uuringust. Kuid kui ookeani temperatuurid mujal maailmas jõuavad Atlandi ookeanile järele, nihkub vihmavöönd tõenäoliselt tagasi allapoole, isegi ekvaatorist lõuna poole.

NASA pilk Aafrikale.
NASA pilk Aafrikale. Foto: NASA

Allikas: abcNEWS

Tagasi üles